Achiziţiile de asigurări ale multinaţionalelor din Banat nu se văd în statistici şi trimit regiunea în mod eronat pe ultimele locuri la acest capitol

Autor: Anelis Baciu 30.03.2016

Ziarul Financiar împreună cu Omniasig au organizat o conferinţă la Timişoara în cadrul căreia specialişti din asigurări şi reprezentanţi ai autorităţilor şi companiilor din regiune au dezbătut problemele şi soluţiile pentru dezvoltarea acestui business.

Sumele cheltuite de compa­ni­ile multi­naţionale din regiu­nea Ba­natului pentru asigu­rări nu sunt măsurate de nicio statistică locală sau centrală, ceea ce face ca imaginea de ansamblu a pie­ţei să scoată în evidenţă o slabă, dar fal­să, dezvoltare a industriei de profil, aceas­ta a fost una dintre temele dezbă­tu­te în cadrul conferinţei „Piaţa asigură­ri­lor în Banat, organizată ieri de ZF împreună cu Omniasig, cea mai ma­re companie de asigurări generale din România.

Achiziţiile de asigurări ale mutina­ţio­na­lelor prin programe internaţionale fac astfel ca Timişul, cel mai mare judeţ din Banat şi unul dintre cei mai importanţi poli ai economiei naţionale, să figureze în statisticile Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) cu doar sub 3% din primele brute subscrise la nivel naţional, deşi ponderea afacerilor din zonă în total economie este dublă.

„O discuţie mereu prezentă când vine vorba de afacerile noastre din regiu­nea Banat este de ce nu vindem mai mult aici, de ce Clujul este peste Timiş la înca­sări. Problema este că sunt investitori stră­ini aici care încheie asigurări la nivel de grup şi la care companiile locale de asi­gu­rări nu au acces. Aceste contracte de asi­gurare nu apar în statistici. Pe de altă par­te, mai există situaţia în care o com­pa­nie locală de asigurări emite poliţa în sco­pul altui asigurător străin, iar prima înca­sa­tă se înregistrează într-o proporţie uria­şă în Bucureşti“, a explicat Costi Stratnic, chief sales officer în cadrul Omniasig.