Tranzacţiile mici cu acţiuni, cauza pentru care BVB încă joacă în divizia C

Autor: Roxana Pricop 30.03.2016
FTSE Russell, furnizor internaţional de indici de acţiuni urmăriţi de fonduri de investiţii cu active de 10.000 miliarde de dolari, a atestat faptul că piaţa locală de capital îndeplineşte opt din cele nouă criterii impuse pentru a promova la sta­tutul de piaţă emergentă (FTSE-Secon­dary Emerging), potrivit unui anunţ făcut ieri de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Criteriul pe care îl mai are de în­deplinit piaţa locală pentru a promova din categoria pieţelor de frontieră în cea a pieţelor emergente este cel legat de lichiditate. Mai exact, lichiditatea de pe piaţa locală de acţiuni trebuie să permită investiţii internaţionale mari.

Pe bursa de la Bucureşti, tranzacţiile zilnice cu acţiuni sunt de circa 6 milioane de euro, în scădere cu 40% în ultimii ani. Spre comparaţie, pe bursa din Budapesta, clasificată drept piaţă emergentă, tranzacţiile zilnice cu acţiuni sunt de circa 30 milioane de euro, de cinci ori mai mari decât rulajele de la Bucureşti, în condiţiile în care numărul de companii listate pe bursa maghiară este de 44 faţă de 84 la Bucureşti.

În acelaşi timp, analiza FTSE Russell, emisă în martie şi transmisă recent către BVB, subliniază înde­plinirea unei noi cerinţe de către piaţa locală, respectiv cea care face referire la  „costurile de tranzacţionare – costurile implicite şi explicite să fie competitive şi rezonabile“. Potrivit BVB, acest anunţ plasează piaţa locală de capital la un pas distanţă de a fi inclusă pe „lista scurtă“ de către FTSE Russell.

„Această realizare a fost posibilă da­torită existenţei unui program de mo­der­nizare a pieţei de capital româneşti. Pro­gramul a fost lansat la sfârşitul anului 2013 şi a generat mai multe re­zul­tate, implementate de Bursa de Valori Bu­cureşti, Depozitarul Central, Auto­ri­ta­tea de Supraveghere Financiară şi alte instituţii. Ceea ce este încă necesar este un program de stat pentru privatizarea eco­nomiei prin intermediul pieţei de ca­pital“, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

În prezent, piaţa locală de capital este prezentă cu şase companii în indicele FTSE Frontier 50, deţinând o pondere de 7,7% din acest indice. Cele mai mari ponderi sunt deţinute de bursele din Qatar, Nigeria şi Maroc.

Anul trecut, România a ratat calificarea pe lista scurtă în vederea unui upgrade pentru pieţele emergente din partea MSCI, furnizor internaţional de indici, deşi la începutul anului 2015 speranţele pieţei locale de capital erau că se va întâmpla acest lucru. Pe de altă parte, MSCI a inclus Pakistanul, piaţă de frontieră la fel ca România, pe lista scurtă în vederea unui potenţial upgrade în categoria pieţelor emergente în cadrul procedurii anuale din 2016. Bursa din Pakistan (Karachi Stock Exchange) are 581 de companii şi un rulaj zilnic de peste 100 milioane de euro.