Ce alternative de cash are Fondul Proprietatea după ce tranzacţia cu Electrica a picat

Autor: Roxana Pricop 30.03.2016

OMV Petrom, Romgaz, BRD şi Banca Transilvania sunt acţiunile cele mai lichide din portofoliul Fondului Proprietatea, în condiţiile în care fondul a refuzat oferta de 790 milioane de lei făcută de Electrica pentru exitul din cele patru filiale ale grupului de distribuţie a energiei, iar răscumpărările şi distribuţiile de capital cer fondului să îşi asigure un nivel confortabil de cash.

Analiştii au cotat drept „ştire negativă“ anunţul făcut luni-seară de către grupul de distribuţie Electrica şi Fondul Pro­prie­tatea că nu au ajuns la o înţelegere pentru exitul fondului din filialele de distribuţie nici după cea de-a doua rundă de negocieri. Acţiunile celor doi emitenţi au raportat depre­cieri în şedinţa de marţi pe o piaţă în scădere. Scăderea a fost mai mare, de până la 2%, pentru acţiunile Electrica.

„Este dezamăgitor că cele două părţi nu au ajuns la o înţelegere. Ştirea este negativă şi pentru Electrica şi pentru Fondul Proprietatea. Tranzacţia de preluare ar fi oferit Electrica o mo­da­litate eficientă de a-şi plasa lichi­dităţile atrase în urma listării la bursă şi i-ar fi crescut de la circa 80% la 100% cota de participare la profitul subsi­diarelor, în timp ce pentru FP vânzarea par­ti­cipaţiilor ar fi fost o sursă de cash care ar fi asigurat fondurile necesare unei posibile oferte publice de răscum­părări fără a mai apela la împrumutul de la Citi“, a spus Adriana Marin, ana­list la firma de brokeraj Ipopema Securities.