Piaţa muncii fierbe. Companiile au nevoie de angajaţi, dar şomerii din zonele sărace nu vor să se mute

Autori: Cristina Bellu , Mihaela Pascari , Alina-Elena Vasiliu 30.03.2016

„Am vrut să recrutăm 400 de asistaţi social din Vaslui, dar oamenii nu vor să lucreze.“



Companiile din România au consumat forţa de mun­că din zonele în care există investiţii şi şomaj scăzut şi se orientează pentru noi candidaţi spre zone mai să­ra­ce, cum este regiunea Moldovei. Pro­ble­ma este însă că oamenii nu vor să îşi pă­răsească domiciliile pentru un job în alt oraş, deşi acasă nu au unde să lucreze.

„Cererea de resurse umane este mult mai mare decât oferta de candidaţi pe care o găsim în zonele în care se fac recrutări. Am vrut să aducem oameni din alte zone şi am căutat candidaţi in­clusiv în sate din Vaslui unde 400 de oameni erau asistaţi social, dar niciunul nu a vrut să se angajeze.  Pachetul de be­neficii era destul de bun în cazul în care acceptau relocarea, însă oamenii nu vor să muncească“, a spus Florin Godean, country manager al Adecco, cea mai mare firmă de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim tem­porar. El a fost unul dintre spea­ke­rii prezenţi ieri la ZF HR Trends 2016, cea de-a 11-a ediţie a eveni­men­tului anual dedicat profesio­niştilor din sec­torul resurselor umane, la care au parti­cipat 200 de persoane. HR Trends 2016 a fost organizată de ZF în parteneriat cu Adecco, Bancpost, CIMA, Co-Factor, Microsoft, OTP Bank, Roma­ni­an Software, SAP, Be­ne­fitOn­line, Stand for Development, Be­nefit Seven (7card) şi Consulteam.

De altfel, şi politicile guverna­mentale pregătite de Ministerul Muncii vin în completarea acestei nevoi a angajatorilor.

„Ne gândim la introducerea unei pri­­me de instalare pentru cei care ac­cep­­tă să se mute sau să facă naveta în­tr-un alt oraş, dacă acceptă un loc de mun­­că în afara locului în care au do­mi­ciliul.  Această primă poate varia între 1.000 şi 3.500 de lei“, a spus Claudia Ana Costea, ministrul muncii prezentă ieri la eveniment. Ea a mai spus că în urma angajărilor fă­cu­te în ultimii ani de către companii ra­ta de ocupare din România s-a apropiat de 70%, ţinta sta­bi­lită prin strategia Eu­ro­pa 2020. La finalul trimes­tru­lui trei din 2015, acest indicator a fost de 67,8%.

La rândul său, Roxana Teşiu, Eu­rope HR Head în cadrul furnizorului de servicii de outsourcing  Wipro Tech­no­­logies, a spus că lupta pentru can­didaţi se duce şi pentru cei cu studii supe­rioare, nu doar pentru muncitori.