Un thriller politic remarcabil/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 31.03.2016

Michael Dobbs (n. 1948) este un politician britanic conservator. A îndeplinit numeroase funcţii în cadrul partidului conservator, o vreme a fost consilier al lui Margaret Thatcher, apoi purtător de cuvânt al partidului, consilier special, preşedinte adjunct al partidului în vremea lui John Major. Din 2010 a devenit lord. Cariera de scriitor şi-a început-o în 1989 cu acest prim volum al trilogiei „Culisele puterii” (volumele următoare au apărut în 1992, al doilea, şi 1994, al treilea). Romanul a fost adaptat într-un serial de televiziune care a primit 14 nominalizări BAFTA. A urmat o altă adaptare, americană, în 2013, care a rulat şi la o televiziune din România, personajele fiind adaptate vieţii politice americane – în rolurile principale Kevin Spacey si Claire Underwood. Şi acest serial a primit nouă nominalizari la Primetime Emmy Award, fiind primul serial lansat în exclusivitate online care a avut un număr atât de mare de nominalizări Emmy. De asemenea, în 2013 a fost nominalizat la patru categorii Golden Globe Award şi Claire Underwood a câştigat premiul pentru Cea mai bună actriţă.

Primul volum al trilogiei*), publicat în traducere anul trecut de Editura RAO, este un excelent thriller politic. (Excelent că apare în româneşte aproape în acelaşi timp cu alt roman  care descrise excelent viaţa politică britanică la nivel înalt, „Primul  între egali”, de Jeffrey Archer, despre care „Ziarul de duminică” a scris pe larg în  numărul său din 25 februarie a.c.). Acţiunea se petrece în Marea Britanie, în lumea principalului partid aflat la un moment dat la putere, care, după un ciclu electoral, pierde un număr substanţial de mandate la noi alegeri, motiv excelent pentru ca o parte dintre membrii partidului care ţinteau funcţia supremă să declanşeze lupta pentru înlocuirea actualilor conducători. În centrul atenţiei se află Francis Urquhart, care deţine toate secretele partidului în calitatea sa de Chief Whip (responsabil cu disciplina) şi este gata să le dea în vileag pentru a deveni prim-ministru şi Mattie Storin, o tânără şi tenace reporteriţă, cu un fler deosebit. Ziarista descoperă complotul elaborat în culisele înalte ale puterii, dar încercările ei de a-l face public sunt oprite de încrengătura mizeră dintre afaceri, jurnalism şi politică. Un roman despre corupţie, avariţie, ambiţii politice, admirabil construit, dus la deznodământ cu o mână de maestru. Probabil, dacă Michael Dobbs n-ar fi cunoscut din sursă directă „culisele puterii” i-ar fi fost mult mai dificil să realizeze  acest roman ce se citeşte cu sufletul al gură. Din păcate, traducerea cam schioapătă (nu intrăm în detalii), inclusiv în ceea ce priveşte funcţiile poltice ale unora dintre protagonişti (de pildă, numele cabinetului pe care şi-l alcătuieşte opoziţia s-a încetăţenit a fi „cabinetul din umbră”).

Celelalte două volume ale trilogiei („Jocul de-a regele” şi „Tăietura finală”) sunt  pe cale să apară pe piaţă. Sigur vor întregi cunoaşterea unui admirabil autor şi, concomitent, a vieţii politice britanice. Aşa că ne vom ocupa şi de ele.

 

*) Michael Dobbs – Culisele puterii. Vol. I, Editura RAO. Traducere de Maria Aciobăniţei