Opiniile unui clovn, de Heinrich Böll, la Teatrul Luni/ de Any Hariga

Autor: Any Hariga 31.03.2016

Sîmbătă, 26 martie, şi duminică, 27 martie, la Teatrul Luni de la Green Hours (Calea Victoriei nr. 120), a avut loc premiera spectacolului Opiniile unui clovn, o adaptare după romanul omonim semnat de Heinrich Böll, unul dintre cei mai importanţi scriitori germani de după cel de-al Doilea Război Mondial, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1972. 

Un performance cu Alex Buescu, în regia Ancăi Maria Colţeanu.

 „Sunt clovn sau, denumirea oficială a profesiunii mele, comic” – aşa se prezintă Hans Schnier, artistul nefericit din perspectiva căruia este privită societatea germană din timpul şi de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Cu un cinism fermecător prin naivitatea pe care o ascunde şi pe un ton de o ironie amară, clovnul lui Böll se implică într-o dispută dinainte pierdută cu laşitatea, dogmatismul şi ipocrizia Germaniei postbelice. Singur în apartamentul său, beat, nefericit, rănit trupeşte şi sufleteşte, dezamăgit în dragoste, Schnier se confruntă cu propriile amintiri: o familie protestantă care-şi trimite fiica în braţele morţii de dragul datoriei faţă de „sfântul pământ german”, o iubită îndoctrinată religios care îl părăseşte sub pretextul nevoii de a respira „aer catholic”. Tuturor acestora, Schnier le opune încrederea neclintită în autenticitatea artei sale, refuzul de a spune altceva decât adevărul şi dragostea pentru o singură femeie.

Heinrich Theodor Böll (1917-1985) este cel de-al doilea scriitor german, după Thomas Mann, distins cu Premiul Nobel pentru literatură (1972). Cu cîţiva ani înainte, în 1967, a primit Premiul Georg Büchner, cel mai important premiu literar al Germaniei. Membru al Grupului 47 şi profund implicat în viaţa publică din Germania postbelică, Böll şi-a asumat, alături de Günter Grass, rolul de con­ştiinţă a generaţiei sale. Cărţile lui, traduse în peste trei­zeci de limbi, sunt încărcate de un umanism puternic şi vorbesc despre vina tragică a poporului german, rănile încă nevindecate ale acestuia şi necesitatea de a privi în faţă un trecut întunecat şi dureros. Născut în Köln, într‑o familie catolică, Heinrich Böll a refuzat să se înroleze în Hitlerjugend, organizaţia de tineret a celui de-al Treilea Reich. A studiat la Universitatea din Köln, dar în timpul războiului a fost înrolat şi a participat la lupte pe teritoriile Franţei, României, Ungariei şi Uniunii Sovietice. A fost rănit de patru ori, iar în aprilie 1945 a fost capturat de armata americană şi trimis într-un lagăr de prizonieri. După război începe să scrie proză şi debutează în 1949 cu romanul Der Zug war pünktlich (Trenul a sosit la timp). Cărţile sale se bucură de succes, dar au parte şi de controverse, în principal datorită temelor abordate, într-o Germanie care nu era deloc pregătită să îşi accepte vinovăţia pentru ororile din al Doilea Război Mondial.