Grecia nu poate găsi leac pentru epidemia de credite toxice

Autor: Bogdan Cojocaru 01.04.2016

Până acum au eşuat toate eforturile de frânare a creşterii creditelor neperformante din Grecia. Surse din industria bancară recunosc că mai puţin de jumătate din datornicii care au intrat în programele de rambursare continuă cu acestea. Mai grav, participanţii reprezintă doar o mică parte din debitorii cu probleme - 10%, scrie Kathimerini.

Cei care au decis să nu-şi mai plătească datoriile deşi ar avea cu ce reprezintă până la un sfert din datornicii problematici.

Guvernul elen pregăteşte planuri pentru vânzarea anumitor categorii de credite neperformante unor companii private, cu implicarea băncilor. Estimările arată că aceste împrumuturi au crescut cu 10 milioane de euro, sau cu 9%, anul trecut, la 117 miliarde de euro.

În contrast cu insistenţele guvernului socialist de a exclude de la vânzare creditele garantate cu reşedinţa de bază, creditorii cer concesionarea datoriilor din toate categoriile.

Printre debitorii problematici există mulţi care şi-ar fi putut rambursa datoriile plătind sume mici precum 150-200 de dolari pe lună, dar nu au făcut acest lucru.

O analiză a diverselor scheme de rambur­sare, dacă sunt excluse cazurile de neplată din cauza unor imposibilităţi reale (şomajul), arată că principalul motiv de neplată este faptul că restanţierii ştiu că nu pot fi penalizaţi, având în vedere că este interzisă evacuarea silită.

Băncile elene au toate motivele să vrea să scape cât mai repede şi cât mai uşor de creditele neperformante, care reprezintă peste o treime din total. Dacă acestea cresc şi băncile vor avea nevoie de recapitalizare, noile reguli de rezoluţie bancară nu-i mai pun la plată pe contribuabili, ci pe acţionarii băncilor, pe deţinătorii de obligaţiuni şi pe deponenţi.