Bancherii au redus cu jumătate bonificaţia medie la depozite într-un an, dar costul creditelor a scăzut cu doar 15%

Autor: Liviu Popescu 01.04.2016

Dobânda medie la depozitele noi în lei ale populaţiei era la finele lunii februarie de 1,2% pe an, în scădere cu 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, în timp ce dobânda medie pentru creditele noi în lei ale populaţiei a scăzut cu doar 15% într-un interval de 12 luni la 6,8% pe an, potrivit datelor BNR. Astfel, bancherii au tăiat într-un ritm mult mai accentuat bonificaţiile pe care le plătesc la depozite decât au făcut-o pentru creditele în lei.

„Ratele de dobândă practicate în sectorul bancar intern au consemnat scăderi generalizate, spre noi minime istorice, cu excepţia celor la creditele în lei (în sold şi noi), evoluţie influenţată de excesul de lichiditate cu care se confruntă sectorul bancar, precum şi de presiunea politicii monetare relaxate implementate de Banca Centrală Europeană”, explică Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Dobânda medie pentru depozitele în lei (populaţieĂcompanii) era la finele lunii februarie de 0,76% pe an, un minim istoric, în scădere cu un punct procentual faţă de aceeaşi lună din 2015. Pe de altă parte, dobânda pentru creditele în lei s-a diminuat de la 6,2% la 5,9%. Însă chiar dacă bonificaţiile la depozite s-au poziţionat pe o pantă descendentă în ultima perioadă de timp, dobânzile practicate de bancheri pentru creditele noi în lei s-au scumpit în februarie faţă de prima lună din 2016, de la 5,6% pe an la 5,9% pe an.

„Creşterea ratelor de dobândă la creditele în lei (în sold şi noi) a fost determinată de perspectivele de inflexiune a politicii monetare pe plan intern (semnalate de reprezentanţii BNR), precum şi de distorsiunile induse de proiectul Legii dării în plată”, mai scrie Rădulescu în raportul Băncii Transilvania.

El consideră că pe termen dinamica ratelor de dobândă şi a marjelor nete de dobândă practicate de băncile din România va fi influenţată de perspectivele de politică monetară (SUA, Zona Euro, România), precum şi de provocările cu care se confruntă sectorul bancar intern în ciclul de afaceri post-criză.