Vladimir Şetran – Cahiers du Cinema/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 31.03.2016

Între 24 martie şi 9 aprilie, la Galeria AnnArt  are loc cincea expoziţie personală  a lui Vladimir Şetran: Cahiers du cinéma. Expoziţia face o incursiune în opera ultimilor 10 ani ai artistului plastic Vladimir Şetran, prezentând în premieră faimoasele şi neştiutele caiete ale artistului: desen, pictură, mixed-media. Sunt peste 100 de caiete, diverse tematic şi ca tehnică – de la nuduri la câini, de la flori şi grile grafice la pete abstracte de culoare. Multe dintre acestea sunt obiecte de artă în sine, realizate de artist în colaje din material textil, metalic şi fibre naturale.   

Expoziţia propune o experienţă insolită a vizionarii caietelor, invitându-vă să luaţi loc în fotoliile realizate în serie limitată de Irina Pogonaru / Photoliu: veţi putea răsfoi, filă-cu-filă, acest tezaur creativ care, în timp, îşi va găsi cu siguranţă locul în spaţii muzeale şi ale unor colecţii private de artă.
„Artist dexter, tonic, polimorf şi iradiant ca un big-band – afirma Aurelia Mocanu, critic de artă, în textul critic care însoţeşte expoziţia – ,Vladimir Şetran ne oferă o   lecţie imbatabilă de creativitate pornind de la un stimulul oarecare, motiv figurativ sau o vocală cromatică. În Caiete, numerotate ritos pe copertă în cifre romane, se depliază o stare de libertate creatoare seniorială. Iată un artist care poate improviza pe cel mai banal pretext grafic, serii de zeci şi zeci de variaţiuni ale unui motiv plastic: desen ritmic, abstract, câmp cromatic  tranşant, căutări de ton rar, chimic, sau pasaje fin colorate.”

Format la Cluj şi la Bucureşti, Şetran are o operă impresionantă, construită pe parcursul a peste jumătate de secol: pictură figurativă şi abstractă de mare forţă, desen şi grafică, toate în reprezentări hedonistice – celebrele sale nuduri, dar şi auster-reflexive ale lumii. Din 2011 este reprezentat de galeria AnnArt, unde are la activ opt participări în expoziţii de grup şi patru personale de anvergură (Sânziene în 2012, apoi sezonul Şetran: Jurnal deschis în 2013, Fără titlu şi Etcetera în 2014).