Acum 238 de ani a fost creat neintenţionat unul dintre cele mai des folosite şi importante simboluri din lume

Autor: Dan Grigore Ivan 01.04.2016

Pe 1 aprilie 1778, intr-o camera din New Orleans , pe o foaia de hartie, din greseala, s-a nascut simbolul dolarului, cea mai importanta moneda care a existat vreodata.

Oliver Pollock, parintele acestui simbol, este una dintre marile personalitati uitate ale Razboiului de Independenta American. Fiul unui negustor irlandez, Pollock ajunge pe teritoriul american la 23 de ani si incepe sa faca comert cu Indiile de Vest. Pollock, o fire foarte ambitioasa, si-a dorit multe in viata , dar nu s-a asteptat ca un obicei de scriere il va introduce, indirect, in viata aproape oricarui om de pe planeta. Foarte probabil, Pollock si-ar fi dorit ca numele lui sa transceada secolele, iubirea sa fata de ideile si proiectul american sa devina un model pentru generatiile viitoare. O singura carte a fost scrisa despre, cu adevarat, incredibila viata a lui Pollock, „Oliver Pollock: Viata si vremurile unui patrioit necunoscut”, scrisa in 1937.

Si niciun articol sau material in limba romana despre povestea creatorului simbolului monedei americane nu a aparut. Pana astazi, la 238 de ani de cand Pollock producea semnul la care viseaza foarte multi.

Povestea lui este strans legata de Revolutia Americana, unul dintre razboaiele cele mai importante din intreaga istorie a lumii. Pollock a fost acolo, si a scris istorie acolo, chiar daca astazi s-a cam uitat.

 Revolutia Americana sau Razboiul de Independenta, cum a mai fost numit de catre istorici, este declansat pe fondul taxelor si masurilor punitive din ce in ce mai mari pe care guvernul de la Londra le impunea coloniilor americane.  Elita americana, printre care si Pollock, amentinta cu rebeliunea. Englezii, simtind pericolul, suplimenteaza trupele britanice si le trimit sa patruleze pe teritoriul american.

Pe 19 aprilie 1775, la Lexington, militiile americane, formate din voluntari si tineri fara o pregatire militara formala si sustinuta, se intalnesc, fata-n fata, cu puternicele trupe britanice. Desi nu se stie cine a tras primul glont, deci nu se stie nici astazi cine a declansat conflagratia, razboiul dintre coloniile americane si Imperiul Britanic avea sa inceapa fix in acele momente.

Americanii urmau sa intalneasca cea mai puternica armata a lumii, cei care au batut marile armate ale spaniolilor sau francezilor. Iar Statele Unite, pe langa oameni gata de lupta, aveau nevoie de bani pentru arme, haine si hrana. Nimeni nu dadea vreo sansa armatei lui Washington. Si pentru ca nu le dadeau sanse, nu le dadeau nici bani. Cu doar 20.000 de oameni, generalul american avea sa infrute cei mai titrati militari ai lumii.

Activitatile sale de prosper comerciant il pun in pozitia potrivita pe Pollock de a ajuta cele 13 colonii americane in procesul lor de uniune si independenta fata de coroana britanica.

Pe langa sfaturile si posturile de functionar pe care le ocupa in perioada Revolutiei Americane, Oliver Pollock, posesorul unei averi impresionante, ofera fiecare ban pe care il are cauzei americane, ajungand chiar sa faca imprumuturi imense pentru a finanta trupele lui George Washington. Tocmai aceste imprumuturi il trimit pe Pollock, tatal simbolului dolarului, timp de un an intr-o inchisoare de datornici din Havana, Cuba.

Dupa primii doi ani ai razboiului si multe infrangeri, din ce in ce mai putini credeau in tabara americana. Nicio tara nu oferea sprijinul armatei lui Washington, tocmai pentru ca estimau ca nu au absolut nicio sansa in fata puterii militare britanice. In timpul acesta, putini oameni, precum Oliver Pollock, au finantat si au facut posibila continuarea luptei americane.

Batalia de la Saratoga din anul 1777 reprezinta punctul de inflexiune al campaniei americane in Razboiul de Independenta. Dupa acesta batalie, tari importante si rivale Marii Britanii, precum Franta (in 1777) si Spania (in 1778) au hotarat sa se alature cauzei americane, oferind ajutor militar si financiar.  Pollock era falit acum, dar ajutase America sa ajunga in acest punct. In 1781, trupele americane obtin victorii dupa victorii, iar oamenii lui Washington uimesc intreg globul cand britanicii se declara infranti in fata lor.

In 1778, la trei ani de la inceputul razboiului, Oliver Pollock, aproape falit, era reprezentantul Congresului Continental in New Orleans, un fel de prim guvern sau for administrativ al Statelor Unite,  aici ocupandu-se de documentele contabile ale statului si de finantarea trupelor americane. Pe 1 aprilie 1778, Oliver Pollock foloseste pentru prima oara prescurtarea ce avea sa scrie istorie. Pesos sau dolarii spanioli erau cea mai folosita moneda de pe continentul nord american, iar Pollock ii prescurta prin „ps. „Ps”-ul lui Pollock arata de fapt ca $ de astazi, simbolul dolarului.

Etimologic, termenul de dolar provine de la thalerul european. Thalerul este numele unor monede de argint care au circulat pe intreg teritoriul Europei de la anul 1518. Numele este de fapt o prescurtare a monedei „Joachimsthaler”, folosita in Regatul Bohemiei (teritoriul Cehiei de astazi), zona bogata in argint. Pe aceasta moneda aparea un leu, ce reprezenta blazonul regatului ceh. De la acel desen vine si numele monedei noastre, leul romanesc. In 1908 au fost scosi ultimii thaleri care mai circulau in Germania.

Pe langa Razboiul de Independenta, Pollock a mai ajutat la finantarea expeditiei lui Lewis si Clark, expeditie care a marit suprafata Statelor Unite cu 30%, teritoriul american intinzandu-se de atunci inainte de la coastele Oceanului Atlantic la cele ale Oceanului Pacific.

Oliver Pollock nu a produs doar unul dintre cele mai folosite simboluri din lume la momentul actual, dar a ajutat cu adevarat la fondarea tarii ce a devenit un model de administratie si democratie pentru intreaga lume.

Pollock a trait si a vazut America conturandu-se drept o mare putere. Americanul cu origini irlandeze moare in 1823, anul in care Doctrina Monore, ce impunea oricarei puteri europene sa nu se amestece militar in Emisfera Vestica , intra in actiune. Si face din Statele Unite ale Americii o putere demna de luat in seama de catre orice stat din lume. Cu cativa zeci de ani in urma, Pollock isi sacrifica averea pentru ca trupele lui Washington sa nu fie zdrobite de englezi, iar acum tara lui avea puterea sa mentina pacea pe o jumatate de glob.

Daca nu ar fi fost Pollock si prescurtarile lui interesante, nu doar ca nu am fi avut simbolul actual al dolarului, dar poate nici marile victorii ale armatei conduse de Washington nu ar fi fost posible fara finatarile lui, iar doctrinele Monroe, Truman, Eisenhower sau Obama nu ar fi mai fi existat niciodata.