Chinezii îi distrug pe englezi: Grupul indian Tata Steel închide o fabrică de oţel şi dă afară 15.000 de oameni. Niciun investitor nu vrea să cumpere uzina şi nici guvernul de la Londra, chiar dacă preţul este un euro

Autor: Cristian Hostiuc 03.04.2016

Industria oţelului din Marea Britanie, care decenii întregi a susţinut economia, se confruntă cu o criză fără precedent, după ce grupul indian Tata este la un pas să închidă fabrica de oţel şi să dea afară 15.000 de oameni.

Conform unui articol din Financial Times, cunoscutul ziar economic britanic cumpărat anul trecut de japonezi, discuţiile legate de găsirea unui investitor care să salveze oţelăria au eşuat, inclusiv varianta ca guvernul de la Londra să preia operaţiunile.

Oţelăria, pe care grupul indan a achiziţionat-o în 2007 este dată pe un euro, dar niciun investitor nu riscă să intre pe o piaţă a oţelului unde chinezii fac legea cererii, ofertei şi a preţului.

Conform susrselor citate de Financial Times, dacă până la finalul lui aprilie nu va veni un salvator, în următoarele două săptămâni oţelăria va fi închisă.

Guvernul de la Londra suspectează faptul că oţelăria din Marea Britanie a fost sacrificată în favoarea celei din Olanda, pe care grupul indian o deţine, care este mult mai competitivă şi mai bună.

Indienii nu vor să găsească un investitor, ci preferă să închidă oţelăria din Marea Britanie, pentru a nu intra în competiţie cu cea din Olanda, a spus o sursă guvernamentală, citată de Financial Times.

Mai mult decât atât, indienii ar vrea să se asocieze şi cu gigantul german Thyssenkrupp, care activează în industria oţelului.

Din 2008 încoace, o dată ce China şi-a redus achiziţiile de materii prime şi de oţel, multe capacităţi de producţie din Europa au rămas fără cerere, ceea ce a dus la prăbuşirea preţului.

Cel mai mare jucător pe această piaţă, grupul european ArcelorMittal, care deţine şi o capacitate de producţie la Galaţi- Sidex, îi acuză pe chinezi că-şi subvenţioneză industria, distrugând astfel, toţi competitorii.

Miliardarul Laksmi Mittal cere insistent Uniunii Europene să ia măsuri în această privinţă, pentru că altfel, Europa va rămâne fără industria oţelului şi va ajunge la mâna chinezilor.

Industria oţelului este extrem de competitivă, cu foarte mulţi jucători şi din acest motiv, preţul nu poate fi ţinut sub control. Confruntându-se cu o lipsă de cerere şi o supracapcitate de producţie, toţi jucătorii au scăzut preţurile în speranţa că vor obţine comenzi care să le permită supravieţuirea.

Chiar dacă industria oţelului a scăzut ca importaţă în economii, în ultimele trei decenii, tot ce este legat de acest lucru, constituie o temă sensibilă la nivel politic, având în vedere numărul celor angajaţi, taxele plătit şi industria de furnizori.

În România, Mittal, care a preluat Sidex în 2004, a redus numărul de angajaţi cu peste 15.000 într-un deceniu şi a închis două furnale.

La schimb, a investit câteva sute de milioane de dolari în modernizarea capacităţilor rămase, astfel încât să devină competitive, măcar în lupta regională.