Cele mai importante evenimente care au marcat luna martie 2016 pe piaţa financiară

Autor: Liviu Popescu 04.04.2016
De la intensificarea discuţiilor pe tema dării în plată, la semnale de recalibrare a politicii monetare a BNR. Dolarul scade la minimul din 2016, iar bonificaţiile continuă să scadă spre noi minime istorice.

În luna martie s-au intensificat discuţiile cu privire la legea dării în plată (unul dintre cele mai controversate acte normative din ultimii ani), care şi-ar putea găsi totuşi finalul în această lună, dolarul a atins un minim al ultimelor cinci luni, iar Isărescu a afirmat că îngustarea coridorului de dobândă este un proces de recalibrare şi nu o întărire a politicii monetare.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afir­mat recent că banca centrală analizează posi­bilitatea îngustării coridorului format de ratele de dobândă la facilităţile permanente. Această îngustare se va face în jurul ratei de dobândă de referinţă de 1,75% (proces important pentru evitarea ratelor negative de dobândă şi pentru creşterea eficienţei utilizării ratei de dobândă de referinţă ca instrument de politică monetară pe viitor).

Un alt factor care a marcat piaţa bancară în luna martie a fost scăderea bonificaţiilor oferite la depozitele noi în lei constituite de populaţie la minimul istoric de 1,22% pe an, în timp ce costul creditelor s-a redus uşor la 6,85% pe an.

„În România climatul macrofinanciar se menţine pozitiv, deşi economia a resimţit recent pro­vocările din pieţele financiare interna­ţionale şi din economiile emer­gente, precum şi distorsiunile pe plan intern, de­terminate de proiectul Legii dării în plată“, scrie într-un raport al Băncii Transilvania sem­nat de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

Dolarul american a ajuns pe 31 martie la 3,94 de lei, în scădere cu 1,2% faţă de şedinţa precedentă. Astfel, referinţa anunţată de BNR pentru un dolar american a ajuns la minimul ultimelor cinci luni după ce preşedintele Rezervei Federale Americane (Fed), cea mai puternică bancă centrală din lume, a insistat în cadrul discursului de marţi asupra prudenţei de care va trebui să dea dovadă banca centrală când va continua procesul de creştere a ratelor. Cu alte cuvinte, aşeptările ca ajustările politicii monetare să aibă loc în aprilie au fost reduse.

„În sfera economiei financiare continuăm să ne aşteptăm la inflexiunea dinamicii anuale a preţurilor de consum, care coroborată cu pro­cesul de accelerare a economiei să determine BNR să iniţieze un nou ciclu monetar în 2016“, mai scrie în raportul BT.

Luna martie a adus o stabilizare a cli­matului macrofinanciar mondial după undele de turbulenţe de la începutul anului, sub influenţa politicii monetare acomodative în im­plementare la nivel mondial. Totodată s-au consolidat şi cotaţiile internaţionale la ţiţei şi alte materii prime. Indicatorii macroeconomici s-au ameliorat recent şi în zona euro, intensificarea factorilor de risc fiind anulată de noile măsuri de relaxare monetară implementate de Banca Centrală Europeană la a doua şedinţă din acest an.

BCE a introdus noi măsuri de relaxare (scăderi de dobândă şi majorarea programului de cumpărare de active), iar preşedintele Mario Draghi a semnalat că acestea ar putea fi ultimele din actualul ciclu monetar.