Ce înseamnă rapiditatea acordării unui împrumut de valoare mică: creditele acordate de IFN-uri au crescut cu 300 de milioane de lei în trei luni

Autor: Liviu Popescu 04.04.2016

Rapiditatea cu care se acordă împrumuturile dar şi politica agresivă de marketing a instituţiilor financiare nebancare (IFN-uri) au fost factorii principali care au contribuit la creşterea soldului.

Creditele acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN-uri) înscrise în registrul general al BNR cumulau la finele lunii decembrie 21,7 miliarde de lei (echivalentul a 5 mld. euro), în creştere cu circa 300 milioane de lei faţă de trimestrul precedent, potrivit datelor BNR.

Astfel în luna decembrie, soldul creditelor acordate de IFN-uri, ale căror clienţi sunt în special românii care au nevoie rapidă de un împrumut de mică valoare, a atins maximul anului 2015.

„Toată piaţa de credite a crescut. Sentimentul general în România în ultimul an a fost mai entuziast decât era în anii trecuţi şi oamenii au început să acceseze credite. La nivelul IFN-urilor s-a observat şi o schimbare a politicii de marketing a firmelor respective, care au devenit mult mai agresive, mai inovative din punctul de vedere al modului în care încearcă să-şi găsească clienţi“, a explicat analistul economic Aurelian Dochia. Astfel, efectul curăţării de neperfor­mante în cazul IFN-urilor începe să dispară în contexul în care şi acestea, ca şi băncile, trec printr-un proces de curăţare a portofoliilor de credite neperfor­mante.