Megatranzacţia de 11 mld. euro dintre Orange şi Bouygues de pe piaţa de telecom franceză a eşuat

Autor: Adrian Seceleanu 04.04.2016

Discuţiile dintre grupurile Orange şi Bouygues de a crea un operator dominant pe piaţa de telecom din Franţa, care să pună capăt unui război al preţurilor care a răvăşit profitabilitatea jucătorilor din industria de comunicaţii, au eşuat la finele săptămânii trecute, conform unui anunţ al operatorilor.

Eşecul tranzacţiei de 11 mld. euro reprezintă o lovitură atât pentru cele două companii, cât şi pentru guvernul francez, care a fost puternic implicat în negocieri, în condiţiile în care deţine un pachet de 23% din acţiunile Orange. Eşecul discuţiilor va avea cel mai mare impact asupra grupului Bouygues, care va fi nevoit să acţioneze singur pe piaţă.

„Toţi operatorii vor lupta unii împotriva celorlalţi. Statul are o mare responsabilitate în acest deznodământ. Marele pierzător este Bouygues, să nu ne păcălim că ar fi altfel“, a comentat Francois Mallet, analist la compania Kepler Cheuvreux. Grupul Orange este prezent şi pe piaţa din România, unde este cel mai mare jucător de pe segmentul de comunicaţii mobile.