Ecouri la interviul acordat ZF de ministrul agriculturii Achim Irimescu: ANPC spune că a confiscat marfă de 7 milioane de lei

Autor: Ioana Nicolescu 04.04.2016
ANPC a găsit nereguli la doar 8 la sută din alimentele analizate în laborator, în urma controalelor efectuate în 2015, deşi ministrul agriculturii Achim Irimescu a declarat că România este o „piaţă în care importatorii aduc produse la sfârşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit“.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), în urma celor 4.620 de controale la supermarketuri şi hipermarketuri, desfăşurate în 2015 s-au încheiat 1.607 procese-verbale de constatare a contravenţiei. Asta în condiţiile în care ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat miercuri într-un interviu acordat Ziarului Financiar că România este „o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate“.

„ANPC a desfăşurat 56 de controale tematice la nivel naţional, respectiv 30 de controale în domeniul pro­duselor şi serviciilor alimen­tare (54%), 26 de controale în domeniul pro­du­selor şi servicii neali­men­tare (46%). Pe lângă aceste con­troale au fost efectuate şi con­troalele la nivel local (regional sau/şi judeţean), controale în cadrul comandamentelor de vară şi iarnă, cercetarea recla­ma­ţiilor primite de la con­su­ma­tori, precum şi extinderea con­troa­lelor în urma aba­terilor con­statate. În cadrul acţiunilor te­matice de control au fost ve­ri­ficaţi peste 41.788 de operatori eco­nomici din care au fost san­cţionaţi 25.000 de operatori economici, valoa­rea amenzilor fiind de 47,4 milionae lei, iar valoarea pro­duselor neconforme pentru care a fost dispusă măsura de oprire de la comer­cializare a fost de 7,72 milioane lei“, se arată în sursa citată.

Potrivit ANPC au avut loc 30 de acţiuni de control cu privire atât la conformitatea, modul de comercializare şi etichetare a produselor alimentare, cât şi cu privire la calitatea serviciilor de alimentaţie publică şi colectivă. Au fost prelevate 867 de probe de produse alimentare (produse din carne, lapte şi produse lactate, orez, pastă de tomate, cacao şi ciocolată etc), iar la circa 8% dintre acestea s-a constatat neîncadrarea în prevederile legale în vigoare în ceea ce priveşte umiditate, conţinutul de grăsimi şi conţinutul de sare, informează ANPC.

Ministrul agriculturii Achim Irimescu a declarat miercuri într-un interviu acordat ZF că „România este o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate. Aici este o piaţă în care importatorii se orientează şi aduc produse la sfârşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-şi face datotria, ANPC nu şi-o face. Alţii controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?“. Producătorii locali spun că nu sunt surprinşi de afirmaţiile ministrului agri­cul­turii, însă reprezentanţii marilor super­marketuri spun că nimeni nu şi-ar asuma să pună pe rafturi astfel de produse fiindcă şi-ar pierde imediat credibilitatea şi clienţii.

 

O parte din înregistrarea interviului ZF cu Achim Irimescu, ministrul agriculturii, unde acesta a vorbit despre cum în România „salamul se spală cu oţet şi se pune iar în vânzare“ şi alte ilegalităţi de pe piaţa importurilor de produse agroalimentare a avut 691.000 de vizualizări pe Facebook. Interviul a suscitat nenumărate reacţii în mass-media.