Statistică. Comerţul, o treime din insolvenţele din 2015

Autor: Cristina Roşca 04.04.2016

Construcţiile şi industria prelucrătoare sunt pe următoarele locuri.



În primele două luni ale 2016 au intrat în insolvenţă 1.451 de companii, cu 23,4% mai puţine decât în perioada similară din 2015.

Numărul companiilor care aleg să intre în reorganizare se află în declin de câţiva ani, după ce criza a adus în România „moda“ insolvenţelor.

Totuşi, deşi numărul total scade, numărul companiilor mari care aleg să se protejeze de creditori creşte, astfel că nume precum Astra Asigurări, Family Home Concept (Domo) sau Am­bient Sibiu au intrat în insolvenţă în 2015. Fiecare dintre aceste busi­nessuri are o cifră de afaceri de peste 100 mil. euro în 2014, ultimul an pentru care există date publice.

În primele două luni din an au intrat în insolvenţă aproape 1.500 de companii, iar dintre acestea circa o treime sunt active în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul. Aceasta este de altfel cea mai mare „industrie“ a economiei locale după numărul total, după cifra de afaceri a companiilor din industrie şi după numărul de angajaţi. Totuşi, numărul insolvenţelor din in­dustrie a scăzut cu aproape 30% în ianuarie-februarie 2016 versus perioada similară din 2015.

De altfel, au fost puţine industrii unde numărul insol­venţelor să fie pe plus, precum agricultura sau învăţământul, şi oricum cifrele sunt prea mici pentru a conta în „economia totală“ a întregului sistem. În topul domeniilor care au dat cele mai multe insolvenţe se află şi construcţiile (193) şi industria prelucrătoare (148).

Geografic, cele mai multe insolvenţe au fost înregistrate în Bucureşti (320), Iaşi (103) şi Bihor (96). Explicaţia pentru care cele mai multe com­panii care aleg reorganizarea sunt în Capitală poate fi şi faptul că acesta este cel mai important centru de afaceri din România, aici avându-şi sediul şi companii locale şi companii cu activităţi naţionale.

La polul opus, Bihorul se află în top deşi este un judeţ sărac, cu salariul mediu cu circa 30% sub media economiei în ansamblu. Aceste judeţe au atras însă multe investiţii în industrie (auto, încăltăminte etc.) tocmai pentru că salariile sunt mici şi totodată datorită apropierii de Occident.