Un nou jucător de piaţa asigurărilor generale din România: Grupul german Ergo intră pe piaţa asigurărilor generale

Autor: Liviu Popescu 04.04.2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat preluarea societăţii de asigurări generale Credit Europe Asigurări – Reasigurări. de către Grupul Ergo, unul dintre cei mai mari furnizori de produse de asigurare din Germania şi din Europa.

Cu venituri totale din prime de aproape 18 miliarde de euro în 2015 şi un capital de 5,4 miliarde de euro, Ergo este controlat de Munich Re, unul dintre cei mai mari reasigurători din lume. Munich Re avea la sfârşitul anului trecut active totale de 276,5 miliarde de euro şi un capital de circa 31 miliarde de euro, primele brute subscrise în 2015 depăşind 50 de miliarde de euro.

Ergo deţine un portofoliu diversificat, care include de la asigurări de bunuri şi accidente, până la asigurări de viaţă şi sănătate, iar anul trecut a plătit în contul poliţelor de asigurare daune şi beneficii în valoare de circa 17 miliarde de euro. Prezent şi pe pieţe din Asia, grupul are aproximativ 43.000 de angajaţi şi reprezentanţi de vânzări.

Grupul german a început să investească în România în 2009, prin înfiinţarea societăţii Ergo Asigurări de Viaţă. Ulterior, în 2015, Ergo s-a numărat printre cei trei asigurători de talie globală interesaţi de preluarea societăţii Astra Asigurări, dar a abandonat discuţiile ca urmare a pretenţiilor nerezonabile ale acţionarilor acesteia.

Preluarea companiei de asigurări generale Credit Europe Asigurări – Reasigurări constituie primul pas pentru intrarea Ergo şi pe piaţa locală a asigurărilor auto obligatorii RCA.

Potrivit proiectului de achiziţie aprobat de ASF, Ergo va cumpăra 100% din acţiunile Credit Europe Asigurări – Reasigurări prin intermediul subsidiarei Ergo Austria International care administrează participaţiile grupului la mai multe societăţi de asigurare din Europa Centrală şi de Est, inclusiv pe cea deţinută la Ergo Asigurări de Viaţă.

Preluarea Credit Europe Asigurări – Reasigurări reprezintă prima tranzacţie realizată de un investitor cu reputaţie internaţională pe piaţa asigurărilor generale din România după perioada de criză economică începută în 2008.