Şeful fabricii de cutii de viteze din Sebeş a germanilor de la Daimler: „Cautăm noi posibilităţi de transport. Ne uităm şi la cel feroviar”

Autor: Bogdan Alecu 04.04.2016

Falk Pruscha, director general Star Assembly, companie care produce la Sebeş cutii de viteze şi care a inaugurat astăzi (4 aprilie 2016) linia de producţie a cutiei de viteze automată cu nouă trepte 9G-TRONIC, spune că grupul este în căutarea unor noi soluţii de transport pentru trimiterea produselor pe alte pieţe. Transportul feroviar este una dintre variante.

“Cautăm noi posibilităţi de transport şi ne uităm şi pe feroviar în viitor. Acum discutăm cu Guvernul pentru a conecta situl de aici de calea ferată. Avem infrastructura la trei kilometri de aici şi trebuie să vedem cum ne putem conecta pentru a putea transporta mai eficient”, a spus pentru ZF şeful fabricii Star Assembly. El a fost prezent la evenimentul prin care Daimler AG, prin diviziile locale Star Transmission şi Star Assembly, a inaugurat producţia cutiei de viteze automată cu nouă trepte 9G-TRONIC, dedicată automobilelor Mercedes-Benz.

Săptămâna trecută la Ministerul Transporturilor a fost comisia de transport din Parlamentul European care promova tocmai transportul feroviar în detrimentul celui rutier. Pe de altă parte, transportul feroviar de marfă are în România o viteză medie de 23 km/h, iar infrastructura de autostrăzi abia are 700 km.

Noua cutie cu nouă trepte se regăseşte pe 20 de modele Mercedes-Benz, iar potenţialul său este de a ajunge la peste 800.000 de unităţi anual, produse la Stuttgart şi Sebeş.

În august 2013 Star Assembly SRL a primit un ajutor de stat de 37,4 mil. euro pentru a construi la Sebeş o fabrică de cutii de vi­teze, pentru care investitorul ger­man şi-a asumat crearea a 510 noi locuri de muncă. Pentru extinderea capacităţii, Daimler investeşte, în total, peste 300 de milioane de euro.

În prezent, Daimler are, în cadrul filialelor din România, Star Transmission şi Star Assembly, în cele două puncte de lucru din Sebeş şi Cugir, peste 1.800 de angajaţi. Societatea Star Transmission, înfiinţată în anul 2001, produce la sediul din Cugir roţi dinţate, arbori, precum şi componente prelucrate mecanic pentru motoare, transmisii şi sisteme de direcţie. În plus, în cadrul acestei locaţii se află centrul de tehnologie, precum şi un spaţiu de instruire. Filiala Star Assembly a fost înfiinţată în anul 2013 la locaţia din Sebeş, iar lansarea producţiei cutiei de viteze automate cu cinci trepte s-a realizat în acelaşi an. În anul 2014, pe poarta fabricii a ieşit prima cutie de viteze cu dublu ambreiaj cu şapte trepte. În prezent la Sebeş sunt 120.000 mp suprafaţă de producţie, iar la Cugir 25.000 mp. Din suprafaţa actuală de 120.000 mp, hala nouă pentru cutia cu nouă trepte are 80.000 mp.