Energie made in Ro peste graniţe. Rafinorii şi producătorii de utilaj domină topul exportatorilor din energie, dar petrolul ieftin afectează businessul

Autor: Roxana Petrescu 05.04.2016

Odată prezenţe tradiţionale în topul celor mai mari zece exportatori din România, companiile petroliere s-au văzut anul acesta în afara acestui club select pe fondul prăbuşirii preţului barilului de petrol.

Chiar şi aşa, careul de aşi al com­paniilor energetice care intră în to­pul celor mai mari ex­porta­tori din România rămâne con­tro­lat fără drept de apel de jucători al căror obiect de activitate este legat de petrol.

Potrivit datelor furni­zate de Institutul Naţional de Statistică, Rom­petrol Rafinare, com­pania care administrează Rafinăria Pe­tro­midia, este al doilea cel mai mare ex­por­tator din România şi cel mai important ex­portator din rândul companiilor ener­getice.

Rafinăria Petromidia este cea mai mare unitate de procesare a petrolului din ţară, sin­gura care are ieşire directă la Marea Neagră. Unitatea a fost upgradată până la o ca­pacitate de 5 mil. tone pe an. Po­trivit re­zul­tatelor preliminare pentru anul 2015 pre­zentate de KMG International, en­ti­tatea înre­gistrată în Olanda care deţine ra­fi­năria, anul trecut Petromidia a procesat 4,9 mil. tone de materii prime, 55% din pro­du­sele finale rezultate fiind trimise peste graniţe.

„Exporturile Rompetrol Rafinare şi-au men­ţinut trendul ascendent din punct de ve­dere cantitativ în 2015, fiind mai mari cu 2% com­parativ cu cele din 2014. Valoarea ex­por­turilor s-a ridicat la aproximativ 1,3 mld. dolari în 2015, nivel mai scăzut comparativ cu anul 2014“, spun repre­zen­tanţii com­paniei.

În ciuda acestei scăderi, Rompetrol Ra­fi­nare a reuşit să-şi menţină medalia de ar­gint în topul celor mai mari exportatori din Ro­mânia, principala explicaţie pentru scă­derea valorii exporturilor realizată de com­panie fiind ieftinirea barilului de petrol în contextul în care volumele au fost mai mari. Anul trecut, barilul de petrol a ajuns la o medie de tranzacţionare de circa 50 de do­lari de la valoarea de 100 de dolari din 2014.

Ascensiunea puternică a companiilor din sectorul auto şi al componentelor auto, care acum domină topul celor mai mari expor­tatori din România, a făcut ca pre­zenţe tradiţionale în această listă să iasă din rândul primelor zece clasate.

Este cazul OMV Petrom, care a ajuns anul trecut pe locul 13 la nivel naţional, în con­textul în care în 2014 compania ocupa locul 5. Strict în topul celor mai mari com­panii exportatoare din sectorul energetic, OMV Petrom ocupă a doua poziţie.

Datele publicate anul trecut de com­panie arată că vânzările totale de produse ra­finate au crescut cu circa 5%, iar la Petro­brazi, unica rafinărie din portofoliul Petrom care mai funcţionează, a fost procesat cu 4% mai mult petrol.

Petrotel-Lukoil, rafinăria care se află în portofoliul ruşilor de la Lukoil şi care anul trecut a fost cap de afiş într-unul din cele mai mari dosare de evaziune fiscală din România, este al treilea cel mai mare exportator din domeniul energetic şi ocupă locul 15 la nivel naţional, în contextul în care cu un an înainte ocupa a şasea poziţie.

Compania nu a furnizat date pentru anul trecut, dar a avut câteva perioade de oprire care este posibil să-i fi afectat performanţele operaţionale.

Cameron România, cel mai important producător de utilaj petrolier local, a reuşit să-şi menţină poziţia, fiind al patrulea cel mai important exportator din domeniul energetic şi ocupând poziţia 28 la nivel naţional, la fel ca în 2014. Printre companiile energetice care mai intră în topul celor mai mari exportatori români se regăsesc traderi de enegrie, companii care execută lucrări sau echi­pa­mente electrice, dar şi jucători din domeniul gazului petrolier lichefiat.