Finlanda vrea să reducă salariile angajaţilor pentru a-şi reduce deficitul

Ziarul Financiar 05.04.2016

Măsura este necesară pentru a strânge 400 de milioane de euro, în caz contrar existând riscul retrogradării ratingului de ţară.

Cea mai mare provocare pentru guvernul finlandez este tăierea salariilor fără a provoca un val de ură şi o mişcare anti-UE sau, mai rău, o "revoltă" care i-ar înlătura de la putere.

Planul ministrului economiei Olli Rehn şi al ministrului de finanţe Alexander Stubb, este de a convinge sindicatele să reducă salariile cu 5% în propriul interes, în condiţiile în care această măsură ar ajuta puternic exporturile şi ar alimenta creşterea.

Guvernul finlandez vrea să ofere sindicatelor un termen pentru acceptarea măsurilor de austeritate, în acest caz iunie 2016.

Printre metodele de economisire găsite se numără şi mutarea către angajaţi unei părţi din contribuţiile sociale pe care le plăteau angajatorii. Astfel, angajaţii ar fi nevoiţi să lucreze 24 de ore în plus pe an şi să aibă bonusuri de vacanţă cu 30% mai mici, pe acelaşi salariu pe care lucrau înainte.

O altă măsură ar putea fi reducerea salariilor, dar introducerea unei pieţe de muncă flexibilă, care ar urma să distribuie "munca" unde şi când este nevoie cel mai mult.

Aceste măsuri ar urma în teorie să ducă la creşterea numărul de angajaţi şi la creşterea veniturilor fiscale.