Un grup de hackeri a publicat o listă cu informaţii personale confidenţiale a 50 de milioane de turci, folosind servere din România. Este una dintre cele mai mari scurgeri de informaţii din istorie

Autor: Ştefan Stan 05.04.2016

Un grup de hacker a postat o bază de date online care pare să conţină informaţiile personale a aproape 50 de milioane de cetăţeni turci, în una dintre cele mai mari scurgeri de informaţii de acest fel, scrie Wall Street Journal.

Site-ul pe care au fost publicate informaţiile confidenţiale pare să fie deţinut de un grup islandez specializat în divulgarea de informaţii, folosind servere din România.

Associated Press a reuşit luni să verifice parţial autenticitatea scurgerii de informaţii după ce a verificat 10 coduri de identificare nelistate public ale unor cetăţeni turci. Opt dintre acestea s-au dovedit corecte.

 Baza de date postată conţine 49,611,709 de câmpuri şi divulgă informaţii private considerabile, punând oamenii în faţa riscului de furt şi fraudă. Printre datele personale se numără şi CNP-urile, adresa, data de naştere şi numele părinţilor.

Mesajul alături de care au fost postate informaţiile a fost ”Cine ar fi crezut că ideologii înţelese pe dos şi extremismul religios din Turcia va duce la o infrastructură tehnică vulnerabilă?”.

Hackerii şi-au dedicat ”cascadoria” şi către Statele Unite, spunând că ”Cu siguranţă nu ar trebui să îl alegem pe Trump. Pare că ştie mai puţine despre cum se conduce o ţară decât Erdogan”.

Într-o eră în care hackerii obţin frecvent acces la informaţii sensibile, guvernul turc nu este singurul care se luptă cu o breşă majoră de securitate. 

Printre cele mai serioase incidente recente, guvernul Statelor Unite a fost spart de hackeri în aprilie anul trecut, unde au fost  obţinute informaţiile de acces ale peste 22 de milioane de angajaţi la stat din SUA.