Banca centrală a Portugaliei, dată în judecată de marii administratori de fonduri

Autor: CătăIina Apostoiu 06.04.2016

Unii dintre cei mai mari administratori de active ai lumii au lansat o acţiune în instanţă împotriva băncii centrale portugheze în încercarea de a-şi recupera investiţiile în Novo Banco, investiţii a căror valoare a fost redusă la sfârşitul anului trecut, relatează Financial Times.  BlackRock, Pimco şi alţi 12 investitori instituţionali au angajat firma britanică de avocatură Clifford Chance în vederea lansării unui proces în care banca centrală a Portugaliei este acuzată de încălcarea unor principii-cheie, iar investitorii cer restituirea deţinerilor. 

Procesul pune în opoziţie investitori internaţionali şi o autoritate bancară naţională într-o perioadă de incertitudine în creştere pentru deţinătorii de obligaţiuni bancare europene, care sunt aşteptaţi să suporte pierderi când băncile intră în faliment. Novo Banco a fost creată în 2014 după falimentul Banco Espirito Santo, ale cărei active toxice au fost transferate către o „bad bank”. La sfârşitul lunii decembrie, cinci obligaţiuni, vândute ca investiţii de aproape 2 miliarde de euro în Novo Banco, au fost transferate către această „bad bank”, practic anulându-li-se valoarea. Mişcarea, aprobată de banca centrală a Portugaliei, a zguduit pieţele de capital de pe întreg continentul, multe obligaţiuni bancare din ţările de la periferia Europei înregistrând scăderi dramatice ale valorii.

Banca Centrală Europeană şi guvernul portughez s-au distanţat de decizia respectivă. Decizia administratorilor de active ar putea avea implicaţii mai largi în ceea ce priveşte investiţiile internaţionale în active portugheze. Investitorii remarcă faptul că investitorii individuali portughezi care au deţinut obligaţiuni similare ale Novo Banco nu au suferit pierderi, iar banca centrală portugheză este astfel acuzată de discriminare pe motive de naţionalitate.

Banca centrală portugheză a refuzat să comenteze. Înainte ca procesul să devină public, susţinătorii băncii portugheze au remarcat faptul că aceasta şi-a rezervat în mod explicit dreptul de a impune pierderi unor deţinători de obligaţiuni în 2014 în momentul în care a împărţit Banco Espirito Santo în două.Banca centrală a considerat că are dreptul suveran de a decide care dintre creditorii Novo Banco ar trebui să suporte pierderi pentru ca investitorii locali să nu aibă de suferit.