Portret de Primă Doamnă/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 08.04.2016

Barbara Leaming – Jacqueline Bouvier Knnedy Onassis. Povestea nespusă. Editura Corint istorie. Traducere din limba engeleză de Lidia Grădinaru. Prefaţă de Diana Mandache

În sfârşit e pe piaţă superba carte a Barbarei Leaming, din care „Ziarul de duminică” a publicat două fragmente în decembrie anul trecut. Barbara Leaming le-a dedicat ambilor membri ai familiei prezidenţiale Kennedy câte o biografie, argumentul, în cazul lui Jackie fiind că, la 31 de ani revigorase imaginea instituţiei de Primă Doamnă, iar la 34 de ani a devenit Prima Văduvă stropită cu sângele şi creierul soţul ei. A fost un simbol, iubită instantaneu de întreaga Americă, motiv pentru care mulţi n-au iertat-o că a ieşit din acest rol de simbol, recăsătorindu-se, după o vreme, cu miliardarul Aristoteles Onassis.

Cu măiestrie şi sensibilitate, biografia scrisă de Barbara Leaming explorează lumea aparent magică a tinereţii lui Jackie, căsătoria ca de poveste cu un senator şi candidat la preşedinţie bogat şi atrăgător, şi transformarea ei uimitoare într-o soţie abilă de politician şi o Primă Doamnă unică. Felul cum tânăra femeie a respins hotărât ideea unei „căsătorii sigure”, ca soţie a vreunui bărbat remarcabil din punct de vedere social dar absolut predictibil, a condus-o către JFK şi, în timp, către faima internaţională. Însă trauma asasinării soţului avea să-i dăuneze mai mult decât s-a ştiut. Până acum.
„Jacqueline a fost metafora vizuală a administraţiei Kennedy şi efigia modei anilor 1960. Alături de accesoriile celebrităţii feminine, personalitatea sa întregeşte portretul Primei Doamne ca etalon internaţional, cel puţin pentru secolul XX, şi cu siguranţă continuă să reprezinte un clasic al feminităţii din preajma puterii supreme, fiind denumită de presa internaţională Regina Americii sau Prima Doamnă a Modei.”  – subliniază în prefaţă Diana Mandache.
„Leaming îi conturează lui Jackie Kennedy un portret tulburător şi sensibil, descrie lupta curajoasă a acesteia pentru a-şi salva căsnicia şi a-şi crea propria identitate.” USA Today

Barbara Leaming este o autoare NY Times care se vinde foarte bine. Trei dintre cărţile ei s-au aflat pe Lista de Cărţi Remarcabile a NY Times. Volumul Churchill Defiant: Fighting On 1945-1955, apărut în 2010, a primit premiul The Emery Reves de la International Churchill Centre. Biografia inovatoare a celui de-al 35-lea preşedinte al SUA, Jack Kennedy: The Education of a Statesman, din 2006, a fost prima care să descrie amănunţit influenţa de lungă durată a istoriei şi culturii britanice şi, în mod special, a lui Winston Churchill asupra lui JFK. Articolele semnate de Leaming au apărut în NY Times Magazine, Vanity Fair, The Times of London şi alte reviste.