Aurul s-a apreciat cu 15% în acest an, fiind unul dintre cele mai scumpe plasamente

Autor: Ştefan Deleanu 07.04.2016
Cotaţia unciei de aur s-a apreciat cu 15% în acest până la 1.222 de dolari pe bursa de la Londra, pe fondul achiziţiilor făcute de investitori în căutare de adăpost la corecţiile suferite de pieţele de acţiuni.

O uncie este echivalentă cu 31 de grame. Maxima acestui an a fost de 1.277,5 dolari pe uncie, înre­gis­trată pe 4 martie, nivel pe care aurul nu l-a mai atins din fe­brua­rie 2015.

Potrivit da­te­lor publicate de World Gold Coun­cil, prin­ci­palii cumpărători de aur în primele două luni ale anului au fost Rusia (32,5 tone) şi China (26,12 tone), restul de cumpărători au achiziţionat cu­mulat o cantitate de 7,3 tone. Printre cumpărători, se numără şi Kazahstan care a achiziţionat aur constant în ultimele luni. Politica Rusiei de mărire a rezervelor de aur nu este un element nou apărut în 2016, banca centrală a Rusiei şi-a mărit rezervele cu 206,8 tone, până la 1.415 tone pe cursul anului 2015. Rusia este pe locul şase în lume în clasamentul celor mai mari rezerve de aur din lume. Pe locul al cincilea se situează China, care a surclasat Rusia după ce în iunie 2015 a făcut publice date privind activitatea din ultimii şase ani în privinţa rezer­velor, în care a reuşit să acumu­leze 604 tone de aur.

Banca Rusiei cum­pără în prin­cipal aur de pe piaţa internă, încer­când pe această cale să sprijine pro­priul sector minier. Multe bănci centrale văd aurul ca pe o metodă de protecţie împotriva volatilităţii pieţelor valutare.

În cazul Statelor Unite ale Americii, rezervele de aur deţin o pondere de 75,3% în total rezerve, în timp ce rezervele de aur ale Germaniei deţin o pondere de 69% iar în Italia de 68,3%.

Evoluţia preţului aurului este influenţată şi de evoluţia dolarului american, astfel preţul aurului s-a apreciat odată cu devalorizarea dolarului în raport cu euro.

 Din cauza corecţiilor agresive de pe pieţele de acţiuni din acest an început de an, investitorii s-au adăpostit în fondurile de investiţii tranzacţionate (ETF) cu activ suport aurul, acest tip de instrumente mărindu-şi deţinerile cu 259 de tone în primul trimestru, deţineri evaluate la circa 10 mld. dolari.

Conform unui studiu derulat de Thomson Reuters şi citat de publicaţia britanică Financial Times, producţia globală de aur este estimată să scadă cu trei procente în 2016, oprind o creştere a ofertei ce ţine de aproape 7 ani.