Doar 19% din fondurile americane de investiţii au bătut piaţa

Autor: Dan Grigore Ivan 08.04.2016
Fondurile mutuale din SUA trec prin momente di­fi­cile după ce au înregistrat cea mai slabă evo­luţie din ultimii 20 de ani, res­pec­tiv dife­renţa dintre randamentele aduse de fon­duri şi indicii folosiţi drept re­per este cea mai mare din ultimele două decenii, scrie publicaţia britanică Financial Times.

Ultimele evenimente de pe pieţele glo­bale de capital riscă să pună sub sem­nul întrebării sustenabilitatea şi meto­dele de acţiune, funcţionare a întregii in­dustrii de asset management care se ba­zează pe strategii active de investiţii, res­pectiv cumpărări şi vânzări frecvente, mu­tarea rapidă a banilor dintr-un sector în altul sau vânzări în lipsă atunci când mana­gerii se aşteaptă ca piaţa să scadă. Indicele ce măsoară volatilitatea celor mai mari companii americane, in­cluse în indicele bursier S&P 500, a cres­cut puternic de la începutul acestui an din cauza mişcăriilor extreme ale pie­ţelor de acţiuni. Într-un astfel de con­text, investitorii încep să se reorienteze, încercând să caute soluţii de plasare a capitalului mai puţin volatile şi riscante.

Fondurile de tip ETF (Exchange-Traded Funds), ce au apărut prima oară pentru a oferi posibilitatea investitorilor de a urmări şi a investi în indici bursieri printr-un singur vehicul financiar, câş­tigă din ce în ce mai mult teren în defa­voarea fondurilor mutuale tradiţionale.

ETF-urile au fost gândite tocmai pentru a oferi posibilitatea unui investitor de a aplica o metoda investiţională pasivă, cumpărând un singur instrument financiar, construit în aşa fel încât să conţină un coş format din mai multe acţiuni.

Conform datelor citate de Financial Times, 372 miliarde de dolari au migrat către fondurile de tip ETF în 2015, aceste fonduri ajungând să aibă în administrare active totale de  3.000 miliarde dolari.

Doar 19% din fondurile mutuale americane care sunt specializate în plasarea capitalului în acţiuni ale companiilor mari au reuşit să raporteze rezultate mai bune decât indicele S& P 500 în primul trimestru al anului, conform Financial Times, rezultat ce consemnează cea mai proastă evoluţie a fondurile americane de acest tip din 1998 până în prezent.

Dintre fondurile care au o strategie de investiţii ce se bazează pe creşterea preţului acţiunilor şi mai puţin pe dividende, doar 6% dintre ele au reuşit să bată piaţa, însemând cel mai prost rezultat din ultimii 20 de ani.

De cealaltă parte, fondurile orientate către valoare, respectiv cele care investesc în acţiuni care se tranzacţionează cu discount semnificativ faţă de valoarea activelor, au înregistrat un rezultat mai bun, cu toate că doar 19% dintre ele au putut să învingă indicele S&P 500.

Conform mai multor studii, 80% dintre managerii fondurile de investiţii ce aplică strategii active de tranzactionare (market timing, sector rotation sau short selling) nu reuşesc să bată piaţa.

În România, piaţa de fonduri mutuale este dominată de fondurile de obligaţiuni şi cele conservatoare care se bazează pe investiţii în titluri cu venit fix, reprezentând aproximativ 80% din piaţa, în timp ce fondurile care investesc numai în acţiuni au o pondere de sub 5%.