BCE: Dobânzile negative ameninţă modelul de business al băncilor

Autor: CătăIina Apostoiu 08.04.2016
Dobânzile negative vor de­veni o ameninţare la adresa mo­delelor de business ale băncilor dacă vor fi men­ţinute timp de doi sau trei ani, a declarat Peter Praet, economist-şef al Băncii Cen­trale Europene, potrivit Reuters.

Din iunie 2014, băncile tre­buie să plătească pentru a-şi parca banii la BCE, acestea ajun­gând să se plângă că îşi văd marje­le puse sub presiune pentru că nu pot transfera costurile către deponenţi.

În cea mai clară recunoaş­tere a temerilor băn­cilor de până acum, Peter Praet a declarat: „Persistenţa ratelor negative în timp, doi sau trei ani, devine destul de în­grijorătoare dacă te gândeşti la implicaţiile asupra modelelor de business“.

Recent, oficialii Băncii Centrale Europene au subliniat că sunt pregătiţi să relaxeze în continuare politica monetară în cazul în care ar reapărea noi riscuri în ceea ce priveşte perspectivele economice, scrie Bloomberg.

Vicepreşedintele Vitor Constancio a declarat că banca centrală este dispusă să „facă orice este necesar” pentru a readuce inflaţia la ţintă, o poziţie similară cu cea ex­primată de Praet la o con­ferinţă din Frank­furt. Pre­şedintele BCE Mario Draghi scria într-o prefaţă a rapor­tului anual al BCE că stra­tegii nu vor „ceda“ în faţa creş­terii excesiv de reduse a preţurilor.

De când BCE a redus luna trecută ratele la minime record şi a adăugat obligaţiunile corpo­ra­tive pe lista activelor din pro­gramul său de achiziţie de active, strategii au subliniat în mod repetat că banca centrală nu se va opri în acest punct cu rela­xarea cantitativă.

Angajamentul survine exact pe fondul îngrijorării în creştere a pieţelor financiare cu privire la ratele negative şi a puţinelor semne că inflaţia răspunde la stimulente.

Strategii BCE nu au precizat însă ce instrumente adiţionale ar urma să fie luate în considerare, atât Constancio, cât şi Praet excluzând recurgerea la „banii din elicopter”.