Din arhitectul sistemului global de comerţ liber, SUA a ajuns cel mai mare pericol pentru acesta. FT: Politica Statelor Unite ar putea pune capăt epocii comerţului liber

Autor: Mediafax 08.04.2016

Acestea fac SUA, arhitectul sistemului global deschis de comerţ, să să îşi schimbe aproape radical orientarea.

Ceea ce transmise indirect cursa prezidenţială din SUA, spune FT, este că toată lumea ar trebui să stea ”în picioare” în faţa Statelor Unite. După ce Organizaţia Mondială a Comeţului a eşuat discuţiile de la Doha, s-a văzut şi eşecul tratatelor multilaterale de liberalizare a comerţului, care ar fi însemnat accelerarea procesului de globalizare.

Comerţul liber a fost o sursă importantă de prosperitate, însă în ultima perioadă pare că şi-a pierdut legitimitatea politică. Şi asta nu doar în SUA. Populiştii europeni, atât de dreapta, cât şi de stânga, împărtăşesc ideile lui Trump de a ridica bariere de comerţ.

Optimiştii speră ca protecţionismul care câştigă popularitate în SUA este doar ciclic şi că lucrurile vor reveni la normal după ce trece cursa pentru preşedinţie. După ce a scăpat de competiţia cu Bernie Sanders, Hillary Clinton, considerată favorită la înlocuirea lui barack Obama, probabil se va răzgândi din nou în discursul pe care îl susţine.

Financial Times scrie că situaţia politică la nivel mondial sugerează că globalizarea nu mai este ”la modă”. Observatorii de la Washington au ajuns la concluzia că nu există nicio şansă ca următorul preşedinte, sau următorul Congres – indiferent de culoarea politică – să susţină Parteneriatul Trans- Pacific (TPP). Sau, în aceeaşi lumină, Parteneriatul Transatlantic de Comerţ şi Investiţii (TIPP), negociat acum, care ar trebui să integreze cele mai puternice economii europene şi Statele Unite.

Donald Trump a atins o coardă sensibilă când a început să acuze în discursurile sale economiile străine şi în general străinii pentru problemele Americii. Totuşi, problema politică împotriva comerţului liber merge mai departe de populism ”ieftin”, scrie FT.

Clasa de mijloc nu resimte deloc câştigurile promise în trecut. Republicanii, temători că deja ar fi pierdut alegerile, nu vor să dea Congresul pe mâna Democraţilor care susţin conceptul de ”fair-trade”.

Unele probleme pe care le văd americanii sunt specifice cu tratatul TPP. Perspectivele de câştig ale SUA de pe urma unui eventual tratat sunt îndreptate puternic înspre companiile de tehnologie de pe coasta de vest. Pe de altă parte, industria americană crede că tratatul oferă un câştig insignifiant când vine vorba de pieţele asiatice, în comparaţie cu vulnerabilitatea la care se expune SUA către
manipularea valutei de către competitorii internaţionali.

În multe cazuri comerţul liber a creat probleme pentru companii, însă în opinia generală în cazul acesta problemele ar fi mai multe decât câştigurile.

Financial Times spune că există totuşi adevăr în afirmaţiile populiste conform cărora globalizarea a adus câştiguri în special celor mai bogaţi 1% dintre oameni.