Producţia de vin a scăzut în 2015 cu circa 3%, până la 3,6 mil. hectolitri

Ziarul Financiar 10.04.2016

„Este o fluctuaţie normală a producţiei. Nu a fost un an care să iasă din parametrii normali nici din punctul de vedere al volumului, dar nici al calităţii. Unul dintre cei mai buni ani pentru sectorului vinului a fost 2008. Pentru un an la fel de bun avem nevoie de o vreme bună, acesta este principalul factor care influenţează calitatea vinului“, a spus Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului.

România are circa 180.000 de hectare de viţă-de-vie pe rod, iar jucătorii din piaţă vorbesc despre o restructurare a plantaţiilor. Astfel, multe dintre podgoriile vechi, care aveau o productivitate redusă, sunt înlocuite cu altele „tinere“, care aduc implicit şi o producţie mai mare.

În plus, în ultimii ani au fost înfiinţate tot mai multe crame- Crama Liliac, LacertA, S.E.R.V.E sau Crama Avincis, care odată cu trecerea viilor pe rod încep să contribuie semnificativ la producţia totală de vin din România.

În România, sunt active peste 140 de crame, cele mai multe fiind în Muntenia (27), conform datelor CrameRomania.ro şi Revino.ro, platforme care promovează turismul viticol. Cu toate acestea, la finalul anului 2014 existau pe piaţă circa 220 de firme cu activitate în „fabricarea vinurilor din struguri“, cu afaceri de 660 de milioane de lei, conform celor mai recente date de la Ministerul de Finanţe.