EY:Oamenii de afaceri din zona Iaşi sunt puţin încrezători în evoluţia pozitivă a economiei

Ziarul Financiar 11.04.2016

Acestea sunt concluziile barometrului "Business-2more-Business" publicat luni de EY România şi Doingbusiness.ro.

Sentimentul de încredere în economie în regiunea Iaşi a scăzut faţă de anul trecut, când 55% dintre oamenii de afaceri din regiune spuneau că sunt încrezători şi foarte încrezători în evoluţia pozitivă a economiei.

Cu toate acestea, respondenţii din Iaşi sunt mai încrezători în creşterea industriei în care operează în următoarele şase luni faţă de media naţională – 64% sunt încrezători şi foarte încrezători în această evoluţie pozitivă, faţă de 59% dintre oamenii de afaceri din întreaga ţară.

Oamenii de afaceri din Iaşi şi din judeţele învecinate au aşteptări mai puţin pozitive privind evoluţia cifrei de afaceri şi a profitului companiilor din care fac parte, atât faţă de anul trecut, cât şi faţă de media naţională din acest an.

Astfel, 41% dintre respondenţi se aşteaptă la creştere de peste 10% a cifrei de afaceri, faţă de 53% cu un an în urmă, şi doar 25% se aşteaptă la o creştere de două cifre a profitului în 2016, faţă de 42% în 2015. În plus, 52% dintre respondenţi se aşteaptă la o creştere a numărului de angajaţi anul acesta, faţă de 71% la nivel naţional.

Piaţa din regiunea Iaşului este marcată de tendinţe uşor diferite de cele la nivel naţional sau din alte regiuni. Avantajele competitive la nivel local sunt în mai mare măsură preţul scăzut (46% dintre respondenţii din Iaşi faţă de 45% la nivel naţional), dar şi notorietatea brand-ului (37% dintre respondenţii din Iaşi faţă de 30% la nivel naţional).