O piaţă de 8-9 mld. euro care fierbe de febra tranzacţiilor. Nemţii de la Rewe poartă discuţii pentru vânzarea magazinelor XXL Mega Discount

Autor: Cristina Roşca 12.04.2016

Grupul german a mai vândut şi operaţiunile Selgros Cash&Carry şi pe cele ale lanţului de supermarketuri Billa.



Comerciantul german Rewe poartă discuţii de vânzare pentru cele opt ma­gazine pe care le deţine în Româ­nia sub brandul XXL Mega Discount, potrivit surselor ZF.

Acestea sunt amplasate în oraşe mari şi medii, respectiv Brăila, Braşov, Bucureşti, Târgovişte, Sibiu, Ga­laţi, Buzău şi Ploieşti, potrivit site-ului com­pa­niei, şi operează pe seg­men­tul hard-discount. Magazi­nele XXL Mega Discount au o suprafaţă medie de 2.500 mp şi circa 7.500 de produse în ofertă.

Rewe discută cu mai mulţi jucători din piaţă, negocierile fiind în fază incipientă, potrivit surselor ZF.

Pe lista unor potenţiali cumpărători se află gi­ganţii francezi Auchan şi Carrefour, dar şi belgienii de la Mega Image.

Auchan a anunţat recent că vrea să intre pe segmentul magazinelor mici, până acum fiind activ doar pe piaţa hiper­marketurilor, astfel că o achiziţie a XXL Mega Discount are sens.

Mai mult, francezii de la Car­re­four au deja „expe­rien­­ţă“ în achiziţiile busi­nes­surilor Rewe, ei pre­luând la finalul anului tre­cut şi reţeaua Billa, într-o tranzacţie de aproape 100 de mi­lioane de euro. Această tranzac­ţie se află acum pe masa Consiliului Concurenţei.

„Auchan şi Carrefour sunt retailerii cu cel mai mare apetit pentru achiziţii în România. Ei se luptă pentru poziţia de lider şi nu o pot face decât prin preluări. De asemenea, am putea vedea o achiziţie făcută de grupul Delhaize-Ahold, proprietarul Mega Image“, spunea recent o altă sursă din piaţă.

Rewe a mai vândut în 2010 şi re­ţea­ua de magazine cash&carry Selgros într-o tranzacţie internaţională.

Prelua­­rea lanţului de supermar­keturi Billa de către Carrefour la finalul anului trecut a fost însă o mutare locală. În prezent grupul Rewe mai are pe piaţa locală lanţul de discount Penny Market şi hard-dis­coun­terul XXL Mega Dis­count. Astfel, nemţii de la Rewe mai au în to­tal 183 de magazine, iar dintre acestea opt sunt XXL Mega Discount, restul fiind sub brandul Penny Market.

Comerţul modern local a trecut prin trei tranzacţii majore în ultimii ani, respectiv preluarea a 20 de hiper­mar­keturi Real de către Auchan, achiziţia de către Lidl a operaţiunilor locale ale Plus Discount şi preluarea Billa Româ­nia de către Carrefour. Cele trei au o valoare cumulată de peste jumă­tate de miliard de euro.