APIA se felicită pentru autorizarea plăţilor a 12% din subvenţiile pe care le datorează pe 2015

Autor: Roana Rotaru 12.04.2016
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a început să efectueze plăţile aferente anului 2015, autorizând până acum plata a 200 milioane de euro către peste 600.000 de fermieri din sectorul vegetal, suma reprezentând doar 12% din 1,59 miliarde de euro cât trebuie să achite în total instituţia pentru campania agricolă de anul trecut, având ca termen limită data de 30 iunie 2016 pentru a efectua plăţiile integral.

„A fost un efort uriaş din partea noastră gândiţi-vă că în decembrie, când am venit, sistemul informatic era dezvoltat undeva în jur de 5 % şi am reuşit să ajungem într-un timp foarte scurt să putem să prioritizăm toate aceste dezvoltări astfel încât să reuşim să facem acest efort. Am făcut un lucru bun. Sigur, nu totul merge perfect, dar asta nu înseamnă că stăm pe loc şi în continuare nu rezolvăm ceea ce nu merge bine“, a declarat Ioan Merca, directorul general al APIA, în cadrul unei conferinţe organizate la sediul instituţiei.

Pe data de 8 aprilie 2016 APIA a autorizat plata pe suprafaţa de teren agricol (79,73 euro/ hectar), plata pentru tinerii fermieri (19, 93/ euro/hectar), plata pentru micii fermieri (în cunatumul a maximum 1250 euro) precum şi plata ajutoarelor naţionale tranzitorii pentru culturi de teren arabil decuplată de producţie (19,19 euro pe hectar). Din perspectiva Ministerului Agriculturii, APIA şi-a îndeplinit obiectivele propuse, şi anume, să înceapă plata subvenţiilor chiar din luna aprilie şi să primească cereri din partea fermierilor pentru campania din 2016 începând cu luna martie a anului curent.

 „Domnul ministru (Achim Irimescu - n. red. ) s-a angajat ca aceste plăţi să începă la data de 8 aprilie, iar APIA de data aceasta merită felicitată pentru că a angrenat tot sistemul să răspundă acestor cerinţe ca să ne îndeplinim la timp angajamentul pe care ni l-am  luat. Ba mai mult, în data de 7 aprilie deja s-au făcut primele înregistrări în sistem astfel că în 8 aprilie s-au făcut deja şi plăţi“, a declarat  secretarul de stat din Ministerului Agriculturii. 

Luna aceasta APIA şi-a mai propus să înceapă plăţile pentru cele trei măsuri ale Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pe care le gestionează, iar din luna mai va începe plăţile către sectorul zootehnic, sector care a ajuns la limita profitabilităţii sau chiar falimentar din cauză că fermierii nu au primit nici acum banii care li se cuvin pe anul trceut, APIA având ca termen limită 30 iunie 2016.

Neplata subvenţiilor a fost principala nemulţumire invocată  de fermierii români la protestul organizat în centrul Capitalei la începutul lunii martie 2016. Nu numai ca subvenţiile lor sunt mai mici, dar vin şi mai târziu faţă de competitorii din ţările vestice, motiv pentru care aceştia din urmă au costuri de producţie mai mici şi vin în Românai cu nişte preţuri competitive cărora fermierii români nu le pot face faţă.

„Dumneavoastră nu v-aţi gândit de ce produsul care vine de la sute de kilometri  distanţă este mai ieftin ca un produs fabricat în zonă, în apropiere de Bucureşti? Motivul este atât eficenţa producătorului, cât şi a fermierului de unde vine produsul, dar mai ales susţinerea care este asigurată prin diverse politici agricole şi guvernamentale“, a declarat pentru ZF deputatul PSD Ioan Dîrzu, explicând că subvenţiile acordate ţărilor vestice se reflectă în costul de producţie mai mic al produselor din import.

APIA mai are de achitat 1,34 miliarde de euro pentru campania de anul trecut, plăţile autorizate până acum reprezentând doar 12% din valoarea totală pe care instituţia din subordinea Ministerului Agriculturii trebuie să o achite până la sfârşitul lunii iunie 2016.