Garanţiile imobiliare la creditele acordate în semestrul doi din 2015 depăşesc 10 miliarde de euro

Ziarul Financiar 12.04.2016

În schimb, cele mai scumpe proprietăţi finanţate prin bancă rămân cele comerciale.

În total, în a doua jumătate a anului trecut au fost evaluate pentru creditare peste 41.000 de proprietăţi rezidenţiale, reprezentând aproape 73% din total, urmate la mare distanţă de cele aproximativ 6.000 de terenuri şi 5.000 de proprietăţi comerciale.

Cele mai valoroase proprietăţi evaluate sunt însă din zona comercială. Acestea s-au ridicat la peste 3,2 miliarde de euro în cele şase luni analizate.

"În trimestrul patru, valoarea proprietăţilor comerciale gajate a fost aproape dublă faţă de trimestrul trei, deşi numeric diferenţa a fost mult mai mică. Tragem de aici concluzia că în ultimele 3 luni ale anului s-au vândut câteva proprietăţi comerciale foarte valoroase", a adaugat preşedintele ANEVAR.

Potrivit statisticilor ANEVAR, cele mai mari valori medii de piaţă pentru apartamente s-au înregistrat în ultimele trei luni de anul trecut în Bucureşti (1.031 EUR/mp) şi Cluj-Napoca (1.019 EUR/mp), ambele în creştere faţă de cele trei luni anterioare.

Dintre proprietăţile rezidenţiale evaluate în semestrul doi, circa 73% au fost apartamente de bloc (peste 30.000), cu o valoare totală de peste 1,4 miliarde de euro. Casele cu teren evaluate (peste 9.000 de proprietăţi) au reprezentat 23%.

Conform datelor din BIG, cele mai multe rapoarte de evaluare au fost realizate pentru proprietăţile din Ilfov (5.194 rapoarte), urmate de cele din Cluj (3.385 rapoarte), Constanţa (3.113 de rapoarte), Timiş (2.818 de rapoarte) şi Braşov (2.238 de rapoarte). Din Capitală, cel mai activ sector pentru creditarea imobiliară a fost sectorul 3, cu 2.295 de rapoarte.

Topul oraşelor în funcţie de preţul apartamentelor este condus de Bucureşti, urmatde Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa. Cele mai ieftine apartamente de bloc pot fi găsite în Sf. Gheorghe (jud. Covasna), unde valoarea medie de piaţă pe metru pătrat ajunge la 449 de euro.

"Primii indici imobiliari extraşi din BIG, deşi nu foarte relevanţi din punct de vedere statistic pentru că am început să colectăm aceste date abia de la jumătatea anului trecut, ne arată stabilitate pe piaţa imobiliară, creşterile sau scăderile din Q4 faţă de Q3 2015, la apartamentele de bloc, fiind nesemnificative pe majoritatea oraşelor analizate", adaugă Daniel Manaţe.

La 1 iulie 2016, după finalizarea unui an calendaristic de la lansarea BIG, ANEVAR va lansa şi indexul imobiliar propriu.

În perioada 1 iulie – 31 decembrie 2015, Baza Imobiliară de Garanţii (BIG), gestionată de Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) prin Institutul Român de Cercetare în Evaluare (IROVAL), a strâns peste 57.000 de rapoarte de evaluare.

Începând cu iulie 2015, toţi evaluatorii autorizaţi au obligaţia de a raporta în Baza Imobiliară de Garanţii cele mai importante informaţii din rapoartele de evaluare a proprietăţilor imobiliare pe care le realizează pentru băncile din România.