Banca Transilvania a urcat în top zece cele mai mari companii din indicele MSCI al pieţelor de frontieră, urmărit de fonduri de 12 mld. $

Autor: Roxana Pricop 13.04.2016
Banca Transilvania (TLV), a treia cea mai mare instituţie de credit din sistemul local, şi-a dublat la 2% ponderea pe care o deţine în indicele MSCI Frontier Markets 100 în ultimii doi ani, ajungând astfel în topul celor mai mari zece companii din indicele urmărit de fonduri ce dispun de active de 12,4 miliarde de dolari.
 
Cum arată vila lui Leonardo DiCaprio din Palm Springs care poate fi închiriată cu 4.500 $ pe noapte? Galerie Foto

Indicele Frontier Markets 100, creat de compania americană MSCI, gru­pează evoluţia celor mai mari şi mai lichide o sută de companii din pie­ţele de acţiuni considerate de fron­tieră. În 2014, ponderea Băncii Tran­sil­vania în acest indice era de 1%. Orice modi­ficare intervenită în indice este atent urmărită de managerii inter­naţionali de fonduri de investiţii, care îşi aliniază portofoliile la indice, cum­părând sau vânzând acţiuni, aproape automat.

Creşterea ponderii acţiunilor Banca Transilvania este cu atât mai remarcabilă cu cât în urmă cu doi ani acţiunile băncii deţineau poziţia a 31-a în indicele MSCI Frontier Markets 100. În prezent, acţiunile Banca Transil­vania ocupă poziţia a noua în indice, fiind devansate de acţiunile băncilor şi grupurilor telecom din Kuweit şi Argentina.

Banca Transilvania deţine cea mai ridicată pondere în indice din rândul acţiunilor româneşti. În indicele MSCI mai sunt incluse şi acţiunile OMV Petrom, Romgaz, Electrica, BRD, Transgaz, în total România deţinând o pondere de peste 3% din indice.