Exuberanţa consumului a secat intrările noi de bani. Fondurile mutuale au avut cel mai slab trimestru de subscrieri din ultimii opt ani

Autor: Roxana Pricop 13.04.2016

Fondurile mutuale au încheiat primul trimestru cu cel mai redus nivel al sumelor noi atrase de la investitori din 2008 încoace: doar 2,3 milioane de lei, faţă de 1,1 miliarde de lei în primele trei luni din 2015.



Fondurile mutuale au rapor­tat intrări nete de doar 2,3 mil. lei în pri­mele trei luni ale anului, acesta fiind cel mai slab prim trimestru din ultimii opt ani. Spre exemplu, în primele trei luni ale lui 2015 intrările nete în fonduri au fost de 1,1 miliarde de lei.

„Reducerea volumului de intrări în fondurile mutuale a fost cauzată cel mai probabil de exuberanţa consumului şi de un prim trimestru volatil pe pieţele financiare care a făcut ca investitorii să fie prudenţi. Pieţele financiare sunt inundate de lichidităţi şi este clar că acest context încurajează consumul şi mai puţin economisirea prin depozite sau fonduri mutuale“, a spus Răzvan Szilagyi, directorul general al Raiffeisen Asset Management, al doilea cel mai mare administrator din piaţă cu active de 6,6 miliarde de lei în gestiune.

Nici randamentele (câştigurile) pe ultimul an nu au fost în sprijinul fondurilor, cu o medie de minus 0,5% la nivel de piaţă.

Industria locală a fondurilor mutuale a încheiat primul trimestru al anului cu active în gestiune de 21 miliarde de lei, în creştere cu 0,2% faţă de începutul anului, potrivit statisticilor emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF). Nivelul intrărilor nete din acest an este extrem de redus dacă este luat în calcul faptul că în primul trimestru al anului 2015 în fondurile mutuale au intrat 1,1 miliarde de lei (net), iar astfel activele fondurilor au raportat o creştere trimestrială de aproape 8%. Însă în primul trimestru al anului 2015 bursa a stagnat, faţă de o pierdere de 4% în 2016. Mai mult, începând din al doilea semestru al anului 2015 au intrat în vigoare mai multe măsuri de stimulare a consu­mului (scăderea TVA de la 24% la 19%, majorarea salariilor bugetarilor cu până la 25%), eliberând în economie circa 23 mld. lei.