Care sunt calculele din spatele fuziunii burselor de la Bucureşti şi Sibiu

Autor: Roxana Pricop 14.04.2016

SIF-urile împing din nou pentru o fuziune a celor două burse de va­lori, de la Bucureşti şi Sibiu, proiect care a mai fost pe agenda pu­blică în trecut, dar care nu s-a concretizat din cauza orgoliilor. Pentru BVB, compania de zece ori mai mare care ar uma să ab­soar­­bă Sibex, o astfel de tranzacţie ar avea sens dacă fu­ziunea se va face la un preţ „discountat“, spun surse din piaţa de capital.

„Piaţa locală de capital este prea mică pentru a avea două burse. Prin fuziune, va rezulta un operator bursier consolidat, care se poate dezvolta şi de la care să încasăm dividende. Nu sun­tem singurii susţinători ai acestei fuziuni, şi SIF Moldova a spri­jinit o fuziune a burselor în trecut, care însă nu s-a concre­ti­zat din cauza orgoliilor prea mari“, a spus Mihai Fercală, preşedintele directoratului SIF Transilvania.

SIF Transilvania, cel mai mare acţionar al Sibex şi BVB, a fost şi cel mai activ public în susţinerea fuziunii. SIF-ul a cerut acţionarilor celor două burse să apro­be un termen de 120 de zile calendaristice de la data AGA din aprilie în care proiectul de fuziune să fie întocmit şi depus la Registrul Comerţului în vederea publicării în Moni­torul Oficial. Ambele burse sunt listate pe propriile platforme, cu o capitalizare de 200 mil. lei pentru BVB, şi o capitalizare de 16,7 mil. lei pentru Sibex.