Guvernul maghiar promite reducerea TVA pentru lapte, ouă, carne de pui şi la internet

Autor: Bogdan Cojocaru 15.04.2016

Guvernul ungar intenţionează să reducă începând cu anul viitor de la 18% la 5% TVA pentru lapte şi de la 27% la 5% TVA pentru ouă şi carne de pui, a declarat ministrul economiei Mihály Varga.

De asemenea, va fi diminuată şi TVA pentru serviciile de restaurant, de la 27% la 18% anul viitor şi la 5% în 2018. Aceste tăieri sunt prevăzute în planurile de buget pentru 2017 care vor fi trimise în parlament la sfârşitul acestei luni. Varga a promis, de ase­menea, şi scăderea taxelor aplicate ser­viciilor de internet, creşterea salariilor în sectorul sănătăţii şi cel al educaţiei şi chel­tuieli de 100 de miliarde de forinţI (321,4 milioane euro) pe construirea de locuinţe, scrie Portfolio.hu.

Ministrul a explicat că bugetul de anul viitor este planificat luând în calcul un deficit operaţional zero şi că reducerea taxelor şi majorarea cheltuielilor vor fi acoperite din veniturile adiţionale aduse de accelerarea creşterii economice şi din datorii. Aceasta înseamnă, comentează  Portfolio.hu, că în realitate guvernul se îndepărtează de ţinta de a obţine un buget echilibrat.

Zoltán Balog, ministrul resurselor umane, a asigurat şi el că salariile vor con­tinua să crească în educaţie şi că un program de creştere în mai multe etape va fi implementat în sectorul sănătăţii.

Mai multe detalii vor veni în săptămânile care urmează. Guvernul se aşteaptă ca economia să crească cu 2,5% anul acesta şi cu 3,1% anul viitor. Estimările sunt mai optimiste decât cele ale FMI.

Anunţurile nu vin din senin. Varga a spus în urmă cu două săptămâni că guvernul ia în considerare reducerea TVA pentru anumite grupe de produse, precum alimentele de bază, dar cu precizarea că este nevoie de consultarea Comisiei Europene.

În ceea ce priveşte alimentele de bază, guvernul a redus de la 1ianuarie TVA pentru carnea de porc, de la 27% la 5%.

De asemenea, anunţurile vin după proteste şi greve de amploare în sectoarele  auto, al sănătăţii şi al educaţie. În plus, guvernul se confruntă cu scăderea popularităţii.