Ce companii sunt mai riscante şi exercită o presiune mai mare asupra bilanţurilor băncilor

Autor: Claudia Medrega 15.04.2016

Companiile din construcţii şi imobiliare au cel mai mare risc de credit, rata NPL ajungând la 39%.



Riscul de credit se menţine cel mai ridicat în domeniul construcţiilor şi imobiliare, rata împrumuturilor neperformante ajungând în acest caz la 39% la finele anului trecut, trendul fiind descendent, potrivit datelor BNR. După dimensiunea companiilor, atât corporaţiile, cât şi IMM-urile au înregistrat diminuări ale riscului de credit, însă decalajul se menţine semnificativ, rata NPL fiind de 12,8% în primul caz şi 31,5% la IMM-uri.

Banca centrală apreciază că este indicată „monitorizarea atentă“ a sectoarelor construcţii şi imobiliar, având în vedere că expunerea directă a băncilor autohtone pe aceste ramuri de activitate este importantă (22,3% în decembrie 2015).

Aceste sectoare au în continuare unele dintre cele mai ridicate niveluri de neperformanţă din întregul portofoliu de credite acordate companiilor nefinanciare. Individual, în cazul sectorului construcţii, rata creditelor neperformante era de 47,5% în decembrie 2015, în timp ce în sectorul imobiliar a fost de 35%.

„În sectorul construcţii, din volumul creditelor neperformante, cele pentru care nu se înregistrează în prezent o întârziere la plată de peste 90 de zile, dar pentru care banca estimează o probabilitate redusă de plată, reprezintă 26%, deşi pentru aproximativ 90% dintre acestea serviciul datoriei nu a depăşit 15 zile de întârziere (decembrie 2015). Pe de altă parte, în sectorul imobiliar, majoritatea neperformanţei este generată de expuneri pentru care ba