România a luat 48 de milioane de euro împrumut de la Banca Mondială pentru Proiectul ce vizează combaterea poluării apelor cu nitraţi şi protejarea mediului rural

Autor: Bianca Dorobanţu 14.04.2016

Cyril Muller, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, şi Anca Dragu, Ministrul  Finanţelor Publice, au semnat acordul de împrumut pentru o finanţare adiţională de 48 de milioane de euro, pentru Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi.

Finanţarea vine în completarea proiectului iniţial de 50 de milioane de euro şi îşi propune să ajute România reducând deversarea de substanţe chimice precum nitrogen şi fosfor în apa din România, respectând cerinţele Directivei Uniunii Europene privind Nitraţii, protejând astfel mediul şi locuitorii din mediul rural.

„Banca Mondială este încântată să susţină România prin furnizarea de resurse suplimentare în vederea combaterii poluării solului şi apelor subterane, protejând în acelaşi timp sănătatea românilor ce locuiesc în zonele rurale şi potenţialul sectorului agricol”, a spus Cyril Muller, Vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală.

Astfel, 30.000 de ferme mici vor beneficia de sprijin pentru colectarea gunoiului de grajd şi pentru unităţi de compostare, gestionarea gunoiului de grajd şi epurarea apelor reziduale pentru aproape 100 de comune expuse poluării cu nitraţi.

„O mare parte a producţiei agricole din România continuă să fie realizată în cadrul fermelor mici, iar acest lucru reprezintă o provocare în ceea ce ţine de modul în care practicile de producţie sunt aplicate de o manieră care ar proteja mediul”, a declarat Anca Dragu, Ministrul Finanţelor Publice al României.

Din fondurile alocate proiectului şi instituţii precum Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) va beneficia de asistenţă pentru a monitoriza şi a raporta organismelor naţionale şi Uniunii Europene date privind calitatea apelor de suprafaţă şi subteran din România.