Kaufland vrea să cumpere 20-25 de terenuri în România

Autor: Cristina Roşca 15.04.2016

Comerciantul german Kaufland, liderul comerţului local după cifra de afaceri de anul trecut de 2 mld. euro, ne­go­ciază în prezent preluarea a 20-25 de terenuri la nivel na­ţio­nal, potrivit surselor ZF. Lanţul de hipermarketuri are deja în România 108 magazine, însă vrea să ajungă la 150 de unităţi în următorii cinci ani. Dintre acestea, şase vor fi la Chişinău, în Republica Moldova, potrivit surselor ZF.

Pentru o parte dintre terenuri compania este deja în ne­go­­cieri de achiziţie, în timp ce pentru celelalte abia este în pro­­ces de căutare, conform aceloraşi surse. Nemţii de regulă cum­pără terenurile cu mai mulţi ani înainte de deschiderea ma­­gazinelor, securizându-şi astfel cele mai bune poziţii în ora­­şe. De altfel, retailerul deja are o serie de terenuri achi­zi­ţio­­­nate pentru expansiunea din următoarea perioadă.

Un magazin Kaufland necesită investiţii de 7-9 mil. euro cu tot cu teren, preţul pentru teren variind în funcţie de su­pra­­faţă, de poziţia acestuia şi de oraşul în care este amplasat. Lan­ţul de hipermarketuri investeşte anual 80-100 mil. euro în ex­pan­siune, iar sumei i se adaugă alţi bani pen­tru remodelare sau modernizare, potrivit surselor ZF.

An de an compania a deschis magazine noi pe piaţa lo­ca­lă, în acest an financiar (care începe la 1 martie) fiind pla­ni­fi­ca­te şase deschideri. În funcţie de oportunităţi, cifra poate creşte.

Lanţul german de hipermarketuri cu preţuri mici Kauf­land a ajuns la finalul anului trecut la afaceri de 2 mld. euro, po­trivit estimărilor ZF, după un decembrie foarte bun ca urmare a reducerii TVA la alimente la jumătatea anului.