FP, aproape de ridicarea interdicţiei de vânzare de acţiuni la Romgaz

Autor: Roxana Pricop 15.04.2016

Săptămâna viitoare expiră perioada de şase luni în care Fondul Proprietatea (FP) nu a avut voie să vândă din deţinerea sa de acţiuni la Romgaz.

Expirarea perioadei nu înseamnă că fondul îşi va vinde acţiu­nile, mai ales că analiştii de pe piaţa de capital susţin că toate companiile listate din portofoliul FP sunt un potenţial de „sell“. „Oricare dintre companiile listate din portofoliul Fon­du­lui Proprietatea pot fi considerate potenţiale ţinte de vânzare“, a spus Dana Mândru, analist la casa de brokeraj Swiss Capital.

FP a rămas cu 5,85% din Romgaz, participaţie evaluată în prezent la 606 mil. lei, după ce pe 20 octombrie 2015 a vândut pe bursele de la Bu­cu­reşti şi Londra un pachet de 4,15%pentru 456 mil. lei. Vânzarea de acţiuni Romgaz s-a realizat la un discount de 6% faţă de preţul din piaţă. De pe 20 octombrie până în pre­zent, ac­ţiunile Romgaz s-au depreciat cu 8,6%, faţă de o scă­de­re de 4,2% a indicelui BET, referinţă a bursei de la Bucureşti.

Fondul are nevoie de cash pentru a finaliza cel de-al şase­lea program de răscumpărări, din care mai are de achiziţionat acţiuni în valoare de circa 518 milioane de lei.