Asigurătorii vor ca primele pentru asigurările agricole să fie subvenţionate

Autor: Anelis Baciu 15.04.2016

Asociaţia profesională a companiilor locale de asigurare (UNSAR) intenţionează să propună Guvernului revizuirea legislaţiei în ceea ce priveşte fondurile europene destinate agriculturii şi va propune subvenţionarea cu până la 65% a primelor de asigurare achiziţionate de fermierii locali.

“Este nevoie urgentă de subvenţionare pentru că fermierii români sunt în competiţie cu fermierii din celelate ţări europene. Totodată, subvenţionarea este importantă pentru că în fiecare an se pierd circa 30 de milioane de euro din banii alocaţi de UE în perioada 2014-2020. Până acum s-au pierdut 60 de milioane de euro pentru că fondurile nu s-au cheltuit”, a declarat Francois Coste, responsabil secţiunea asigurări agricole în cadrul UNSAR.

Suma medie asigurată în sectorul agricol este de circa 3.000 de lei, iar tariful poliţei ajunge la circa 35 de lei pe hectar.

În 2014 s-a adoptat legislaţia pentru utilizarea fondurilor europene destinate agriculturii, iar legislatorii au decis atunci să opteze pentru înfiinţarea unui fond mutual, care încă nu este funcţional.