ING Bank îşi menţine prognoza de creştere a PIB în acest an cu 4,2%

Ziarul Financiar 17.04.2016

"Riscurile externe sunt în jos, dar noi ne aşteptam ca, în a doua parte a anului, pieţele să vadă primele semne pozitive ale rebalansării economiei chineze. În prima parte a anului ne aşteptăm ca stimulul fiscal intern din ultima parte a anului precedent să compenseze deteriorarea mediului extern. Indicatorii cu frecvenţă ridicată precum vânzările cu amănuntul înregistrează creşteri accelerate. În pofida încetinirii producţiei industriale, indicatorii de încredere pe regiune sugerează o revenire", a spus Dascălu.

În ceea ce priveşte 2017, analistul a precizat că riscurile sunt predominant în sensul revizuirii în jos a proiecţiei de creştere economică dacă cererea externă nu-şi revine, având în vedere că este aşteptată o o înăsprire a condiţiilor monetare şi consolidare fiscală după alegeri.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere de la 3,9% la 4,2% estimările privind evoluţia PIB-ului României în 2016.

Datele de început de an arată că economia evoluează în parametrii anticipaţi. Singura excepţie este industria, care a început anul cu o scădere (minus 0,5% în primele două luni din an), dar dă semne de revenire.

Astfel, construcţiile cresc, urmând tendinţa de anul trecut când au avansat cu 10%.

Consumul creşte cu două cifre, ceea ce antrenează majorarea importurilor, provocând îngrijorarea economiştilor. Însă creşerea era inevitabilă în condiţiile relaxării fiscale şi a majorărilor salariale. Majorarea consumului se vede în accelerarea importurilor care cresc peste exporturi antrenând majorarea deficitului de cont curent al balanţei de plăţi. Însă deficitul balanţei comerciale care a ajuns la un miliard de lei la două luni este contrabalansat de exporturile de servicii, tot de aproape un miliard de euro.