Bittnet Systems, prima companie de IT listată pe AeRO le-a adus investitorilor un câştig de 30%

Autor: Roxana Pricop 18.04.2016

Acţiunile companiei de training şi integrare IT Bittnet Systems (BNET) s-au apreciat cu 30% în primul an de tranzacţionare pe sistemul alternativ AeRO, operat de Bursa de Valori Bucureşti. Spre comparaţie, indicele BET, care include cele mai mari companii listate pe piaţa principală a bursei, s-a depreciat cu 9% în acelaşi interval.

Bittnet Systems, companie cu afaceri de 10 mil. lei, controlată de fraţii Mihai şi Cristian Logofătu, are în prezent o capitalizare bursieră de 10,2 milioane de lei, cu aproape 30% mai mare decât valoarea de acum un an, când s-a listat pe AeRO. Bittnet Systems a devenit astfel cea mai mare companie de pe sistemul alternativ, din rândul firmelor nou-listate. Pe AeRO sunt cotate şi acţiunile companiilor provenite din desfiinţarea pieţei RASDAQ.

Raportând capitalizarea bursieră la profitul net raportat de firmă în 2015, de 1,03 mil. lei, rezultă că acţiunile BNET se tranzacţionează la un indicator PER de 10. În momentul listării, pe 15 aprilie 2015, acţiunile BNET erau evaluate la un indicator PER de 37. Scăderea indicatorului PER, care arată în câţi ani îşi recuperează un investitor banii investiţi din profitul companiei, a avut loc în principal graţie multiplicării de aproape cinci ori a profitului net în 2015.