Multinaţionalele ies de pe nişe considerate neprofitabile: input-urile agricole, primele tăiate de pe listă

Autor: Roana Rotaru 18.04.2016
Cargill, Agrium Agroport şi Agri­com sunt trei dintre companiile de agro­business care au renunţat în acest an la linii de business considerate mai puţin profitabile, respectiv la distri­bu­ţia inputurilor (îngrăşăminte, pesti­cide şi seminţe) către fermieri, din cauza contextului eco­nomic nefavo­rabil din 2015.
 
Primul jucător care a luat această mă­­­sură a fost trade­rul de cereale a­merican Cargill, care a închis divizia de inputuri agri­cole în România şi în Europa de Est, o mişcare care afectează 180 de angajati.
 
„Cu toate că linia de afaceri cu input-uri agricole dezvol­tată de Cargill a înregistrat o creştere în ultimii ani, am întâmpinat dificultăţi în a depăşi multe dintre provocările sectorului agricol din România. Într-un context de piaţă dificil, considerăm că aceasta este decizia cea mai potrivită“, a motivat compania, explicând astfel că a luat decizia de a ieşi complet din linia de afaceri cu input-uri agricole pentru a se concentra pe achiziţionarea de cereale şi seminţe oleginoase.