Cele mai importante tranzacţii din agricultură au avut o valoare cumulată de aproximativ 350 milioane de euro în 2015

Autor: Roana Rotaru 18.04.2016

Cele mai mari tranzacţii din agrobusinessul românesc însumau în 2015 în jur de 350  mil. euro, potrivit estimărilor ZF, cele mai scumpe achiziţii find în jur de 100 milioane de euro. Sectorul agricol din România rămâne atrăgător pentru investitorii străini, datorită preţu­rilor scăzute la hectarul de teren agricol, calităţii solului şi mâinii de lucru ieftine.

„Sectorul de agrobusiness este unul relevant pentru România, însă este foarte mult de lucru. Potenţialul este neexploatat, iar investitorii strategici pot ajuta fermierii să îşi crească productivitatea. Comasarea tere­nurilor ar ajuta dezvoltarea sectorului“, a declarat pentru ZF Marian Dinu, partener la casa de avocatură DLA Piper.

Din suprafaţa destinată exploatării agricole, aproximativ 10% este deţinută de investitori străini, potrivit informaţiilor care circulă în piaţă, informaţii care nu au fost confirmate de reprezentanţii Minis­terului Agricultrurii şi Dezvoltării Rurale pentru că, spun ei, doar o treime din supra­faţa României este înscrisă în cadastru, guvernul având termen-limită ca până în anul 2020 să facă un cadastru agricol unic la nivelul ţării, pentru a putea efectua  în viitor plata subvenţiilor pe h