Reducerea TVA la alimente la 9% le-a adus creşteri procesatorilor de carne şi lapte

Autor: Mădălina Dediu Panaete 18.04.2016

Reducerea TVA la alimente şi băuturi răcoritoare la 9% începând din 1 iunie, care a urmat deciziei de reducerea a taxei până la acelaşi nivel pentru pâine şi panificaţie din 1 septembrie 2014, a adus creşteri de vânzări pentru cei mai mari producători de carne, lactate sau sucuri.

Procesatorii spun că această măsură a adus mai mult optimism în piaţă şi creşterea consumului, după mai mulţi ani în care vânzările au stagnat sau au scăzut. Declaraţiile executivilor din industria alimentară, o piaţă de peste 40 mld. lei anual, vin să întărească statisticile. Consumul a crescut cu 15,6% în luna ianuarie faţă de perioada similară din anul anterior, având cel mai bun început de an de după 2008, ultimul an de boom economic pentru România, arată o analiză recentă a ZF făcută pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, consumul continuă trendul pozitiv de anul trecut, când a încheiat cu un plus de 8,9%. În plus, reducerea TVA la alimente, alături de majorarea pensiilor, a salariilor bugetarilor din educaţie şi sănătate, precum şi a venitului mediu pe economie au dus la o creştere a puterii de cumpărare şi a încrederii populaţiei, conform unui studiu recent GfK.