Au scăzut la nivelul din 2008. Depozitele străinilor au scăzut cu 5% în doar două luni şi au ajuns la minimul de la criză încoace

Autor: Liviu Popescu 18.04.2016

Depozitele pe termen mediu şi lung constituite de străini la băncile locale, în special forme de sprijin de la băncile-mamă, au scăzut în luna februarie la 4,9 mld. euro, cu aproximativ 700 mil. euro sub nivelul din aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor BNR. Astfel depozitele nerezidenţilor au atins cel mai scăzut sold din luna mai a anului 2008, când criza începea să-şi facă simţită prezenţa.

Declinul de pe piaţa din România poate fi pus pe seama faptului că volatilitatea de pe unele pieţe, chiar şi cele din Europa, a determinat unele grupuri bancare să retragă bani şi să îi repatrieze în ţările în care a fost prezentă incertitudinea economică.

Procesul de dezintermediere din partea băncilor-mamă a continuat să fie ordonat, ceea ce a contribuit la atenuarea semnificativă a vulnerabilităţilor legate de necorelarea pe valute a operaţiunilor bancare, potrivit BNR „Compensarea integrală a retragerilor efectuate de băncile-mamă prin creşterea depozitelor locale creează premisele continuării creşterii creditării“, se arată în Raportul de Stabilitate Financiară.