FMI cere ţărilor puternice să-şi crească cheltuielile pentru a-şi ţine economiile pe creştere

Autor: CătăIina Apostoiu 18.04.2016
Pieţele s-au mai calmat, dar sunt necesare politici mai ferme pentru impulsionarea creşterii economice.

Comitetul monetar şi financiar al FMI a făcut apel la ţările membre să-şi crească cheltuielile care favorizează creşterea economică şi a anunţat că va analiza noi instrumente de creditare pentru a contribui la soluţionarea problemei încetinirii creşterii economice la nivel mondial, scrie Reuters.

Christine Lagarde, managing director al FMI, a declarat că pieţele s-au mai calmat din luna februarie, ceea ce a detensionat într-o oarecare măsură atmosfera din timpul reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale, dar că există în continuare riscuri la adresa creşterii economice la nivel mondial, acestea fiind legate de cererea slabă, o potenţială ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi de preţurile scăzute ale petrolului şi materiilor prime.

„Riscurile la adresa creşterii economice la nivel mondial sunt în creştere din octombrie, generând posibilitatea unei încetiniri mai generalizate şi a unei diminuări bruşte a fluxurilor de capital“, spune FMI.

Declaraţia reflectă temerile strategilor că ritmul de creştere economică va încetini, după ce FMI şi-a redus săptămâna trecută estimările de creştere la nivel mondial pentru a patra oară într-un an, avertizând că din cauza unei perioadei prelungite de creştere lentă economia mondială riscă să ajungă la stagnare.

În declaraţie se mai arată că ţările ar trebui „să se abţină de la orice formă de protecţionism şi devalorizări competitive şi să permită cursurilor de schimb să reacţioneze la schimbări“.

Potrivit comitetului, este necesar „un mix mai puternic şi mai echilibrat de politici“ pentru stimularea creşterii şi evitării deflaţiei, iar instrumentele de politică monetară nu sunt suficiente.

Utilizarea tuturor instrumentelor de politică „este esenţială pentru stimularea creşterii, întărirea stabilităţii financiare şi contracararea riscurilor legate de deflaţie“, afirmă oficialii FMI.