​Doru Lionăchescu, Capital Partners: Avem companii antreprenoriale româneşti care valorează peste 1 miliard sau peste 2 miliarde de euro

Autor: Alina-Elena Vasiliu 18.04.2016

Anul 2016 ar putea aduce tranzacţii mai mari de un miliard pe piaţa locală, prag ce nu a mai fost atins din 2008, este de părere Doru Lionăchescu, preşedinte Capital Partners, speaker în cadrul evenimentului ZF Top Tranzacţii.

„Eu cred că vom vedea tranzacţii de 1 miliard sau chiar peste 1 miliard chiar anul acesta. Avem deja companii antreprenoriale româneşti care valorează peste 1 miliard sau peste 2 miliarde. RCS de exemplu”, a spus Doru Lionăchescu.

Ate declaraţii făcute de Doru Lionăchescu:

Continui să fiu optimist. Piaţa de fuziuni şi achiziţii este ciclică, urmăreşte evoluţia economică. Din momentul în care Rmânia a decolat economic, era doar o chestiune de timp până când piaţa de M&A să revină pe creştere. Mă aştept ca anul acesta să fie mai bun decât anul trecut. La două-trei zile, vedem tranzacţii de consolidare, ceea ce îmi confirmă optimismul.

Pieţele sunt inundate cu bani, marii finanţatori ai lumii caută cu disperare posibilităţi de a-şi plasa banii.

Investitorii judecă totdeauna prin comparaţie. Noi în acest moment trăim o perioadă fastă, avem creştere economică, stabilitate politică, suntem în UE, deci suntem atractivi. Însă oricând Rusia poate face o mişcare neaşteptată, oriunde se poate petrece un atentat terorist care să diminueze entuziasmul, dar în momentul de faţă nu văd de ce piaţa de M&A nu ar continua să evolueze.

Eu cred că vom vedea tranzacţii de 1 miliard sau chiar peste 1 miliard chiar anul acesta. Avem deja companii antreprenoriale româneşti care valorează peste 1 miliard sau peste 2 miliarde. RCS de exemplu.

Una dintre probleme sectorului antreprenorial românesc este că fiecare a stat în mica lui prăvălie, micul lui business. Am simţit, începând de anul trecut, că ieşim din această paradigmă a lui „small is beautiful”. Cred că sub ochii noştri se creează businessuri care valorează 1 miliard de euro, prin consolidarea sectorială, dar noi nu le vedem.

La nivel global, probabil vom vedea o tranzacţie de miliarde în telecom, în care noi vom fi obiect, nu subiect.

Sunt companii care au ajuns la nişte cote de piaţă dincolo de care se vor lovi de un zid. Mă aştept să vedem mişcări în telecom, în retail, în servicii financiare, oriunde vedem jucători cu un bilanţ solid care atinge cota de 30%.

Cred că în următorii cinci ani vom vedea o consolidare a poziţiei Rusiei în zonă. Sper ca România să-şi recapete poziţia de hub al Europei de Sud-Est.