ZF Top Tranzacţii 2016. Piaţa din România are active care ar putea fi tranzacţionate cu sute de milioane de euro. „Pentru orice antreprenor român, prioritatea este să se consolideze în România şi apoi să se aventureze în altă ţară.“

Autor: Alina-Elena Vasiliu 19.04.2016

Piaţa tranzacţiilor din Ro­mâ­nia, care constituie un bun barometru pentru in­ves­tiţii, încearcă să-şi re­vină, dar fondurile de in­vestiţii şi investitorii strategici sunt aproape aceiaşi, respectiv cei regionali.

Cu foarte puţine excepţii, România nu a creat campioni regionali suficient de puternici, iar bursa de la Bucureşti nu reprezintă un loc unde să-ţi vinzi ac­ţiunile, din cauza lichidităţii scăzute. Deşi în anul 2015 au fost 120 de tran­zacţii cu o valoare cumulată de 3 mi­liarde de euro, piaţa este încă departe de perioada 2007-2008.

„În imobiliar a fost un an foarte bun şi văd tendinţa aceasta continuând. Sunt câţiva actori angajaţi în ceea ce pri­veşte dezvoltarea acestui sector în România. Sunt câteva active valoroase care ar putea fi tranzacţionate cu câteva sute de milioane de euro şi cred că au loc discuţii despre eventuala lor vân­zare“, a spus Alexandru Reff în cadrul eve­­ni­mentului Top Tranzacţii, organi­zat de ZF. Pe de altă par­te, există multe discuţii începute, dar care nu se finalizează în piaţa de fuziuni şi achiziţii pentru că antreprenorii ro­mâni fie cer prea mult, fie nu au o situaţie clară în companie.

„Investitorii sunt tentaţi să in­ves­tească atunci când în piaţă nu sunt foar­te multe tranzacţii. Acum e un mo­ment oportun, creşte economia, iar inves­titorii sunt atraşi. România e percepută ca o oa­ză de stabilitate, e o piaţă mare, în creş­tere, pe care investitorii o caută“, este de părere Radu Dumitrescu, di­rec­tor con­sultanţă financiară Deloitte România.

Telecomunicaţiile, domeniul imo­biliar, sectorul bancar, energia şi agro­busi­ness sunt zonele care se pretează la tran­zacţii majore în perioada urmă­toare, aşteptările îndreptându-se chiar şi către operaţiuni care pot depăşi un miliard de euro. „Mă bazez în continuare pe energie pentru că cine are cash acum poate cum­păra active la un preţ bun. Un alt do­meniu care a mers foarte bine şi cred că va merge bine în continuare este agrobusinessul. Au fost tranzacţii inte­resante cu traderii de cereale şi ar putea fi în continuare. Portul Constanţa este o poartă bună pentru importul şi exportul de cereale. Traderii sunt interesaţi să investească acolo, dar şi în porturile de la Dunăre“, a spus Ruxandra Bologa, partener la casa de avocatură NNDKP.

Anda Rojanschi, partener la D&B David şi Baias, a spus că anul trecut va­loa­rea pieţei de fuziuni şi achiziţii a re­prezentat aproximativ 2% din PIB în România. Pe plan mondial valoarea a depăşit 6%.

„În anii următori sperăm la creş­teri ale pieţei tranzacţiilor pe mă­su­ra acestui potenţial“, a adăugat ea.

ZF va lansa a zecea ediţie a Top Tran­zacţii, un catalog care arată miş­cările dintr-un an de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii.

Conferinţa Top Tranzacţii de luni a fost susţinută de compania de consul­tanţă Deloitte şi de casa de avocatură Reff & Asociaţii.